Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brandstofverbruik E10 te hoog. Beter E5 benzine?

Vraag gesteld door G. Dieteren op 24 januari 2022

Ik tank momenteel E10 maar vindt het verbruik te hoog.Moet ik E5 tanken?

Merk: MB W204 C klasse C180 uit 2010
Type: C 180 kompessor
Bouwjaar: 2010
Brandstof: Benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U tankt met uw Mercedes C180 kompressor uit 2010 E10 benzine maar u ervaart een hoog verbruik. U vraagt of E5 dan een beter resultaat oplevert.

Alle Mercedes-Benz modellen, op enkele uitzonderingen na, zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine. Maar er is uiteraard geen enkel bezwaar over te stappen naar de duurdere z.g. premium E5 benzine, die in veel gevallen zelfs vrij is van ethanol.

Kleine verschillen

Mogelijke verschillen in brandstofverbruik en prestaties zijn in de regel echter zo klein dat deze nauwelijks merkbaar zijn. Er kunnen onderlinge verschillen zitten, en die kunnen ook voor kleine verschillen zorgen in het verbruik. Volgens TNO zijn auto’s met premium brandstoffen (E5 98 octaan) rond de 1% zuiniger. Volgens het Duitse ADAC tussen de 0 en 2%. Zo’n klein verschil zal in de praktijk nauwelijks opvallen omdat rijstijl en verkeers- en weersomstandigheden een veel grotere invloed hebben.

Conclusie

Het huidige gemiddelde verschil aan de pomp tussen een liter E10 95 octaan en E5 98 octaan premium benzine is rond de 7 ct/l. Dus is de conclusie dat het mogelijk marginale verschil in brandstofverbruik niet in verhouding is met de extra uitgave. U betaalt méér dan dat u er aan extra rendement voor terug krijgt. Misschien dat voor het hoge verbruik er een andere oorzaak is. Mogelijk iets technisch of andere gebruiksomstandigheden.