Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bougies nu al vervangen?

Vraag gesteld door op 22 januari 2022

De auto moet volgens de VW dealer nieuwe bougies hebben. Ik heb 33000 km gereden in 4 jaar. prognose komend jaar 6000 km. Ik vind dit niet nodig. Verder rekent de garage voor 3 bougies 160 euro excl. Vind ik veel.

Merk: Volkswagen
Type: Polo
Bouwjaar: 2018
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 95

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U vraagt zich af waarom nu na 4 jaar en 33.000 km de bougies vervangen moeten worden.

Fabrikant Volkswagen heeft in het onderhoudsschema opgenomen dat de bougies iedere 60.000 km óf iedere 4 jaar moeten worden vervangen, afhankelijk wat als eerste bereikt wordt. Hoewel het afgelegde kilometrage sinds nieuw nog betrekkelijk laag is, zou wat leeftijd betreft uw Volkswagen (volgens Volkswagen) nu voor een setje nieuwe bougies in aanmerking komen.

Relatief weinig rijden en/of korte afstanden heeft toch zeker ook effect op de houdbaarheid van bougies die juist onder die omstandigheden sneller vervuilen. Vandaar dat niet alleen de kilometrage relevant is maar ook de leeftijd van de bougies, in geval van een wat meer afwijkend gebruik. Ook is het onderhoudsschema zo opgesteld dat de auto in beste conditie blijft in alle verschillende gebruiksomstandigheden. Het kan best zijn dat de bougies van uw auto nog in prima conditie zijn, maar bij het onderhoudsschema gaat men uit van het principe ‘better safe than sorry’.

U heeft zelf de keus hoe u uw auto onderhoudt. VW geeft slechts advies maar zal ook niet thuis geven als er iets misgaat met (of door) bougies die volgens hen te lang zijn blijven zitten.