Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Andere bandenmaat op mijn Kia Niro hybrid?

Vraag gesteld door op 31 januari 2022

Kan ik op mijn Kia Niro Hybride van 2019 de 205/60/16 bandenmaat, zonder problemen en evt andere afstellingen, veranderen naar 225/45/18 inc?

Merk: Kia
Type: Niro
Bouwjaar: 2019
Brandstof: Hybride

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U vraagt of bandenmaat 225/45R18 zonder problemen te gebruiken zijn onder uw Kia Niro hybrid uit 2019.

Passend?

Deze bandenmaat is passend voor uw auto, dus dat is zonder aanpassingen mogelijk. De afwijking in omtrek valt ruim binnen de marge en de Niro is in bepaalde uitvoeringen ook af-fabriek geleverd met deze bandenmaat. Let bij de keuze voor velgen op de ET-waarde, die moet 45 zijn. Met originele Kia-velgen die voor de Niro te koop zijn zit u altijd goed, maar bij een ander merk velgen moet u letten op de juiste ET in verband met mogelijke verstoring van onder andere het stuurgedrag van de auto en de gevoeiligheid voor spoorvorming.

Verandering bandenmaat

Elke verandering aan bandenmaat geeft voor- en nadelen. Een groter wiel met lagere, bredere band ziet er mooi uit en de auto gaat er wat scherper van sturen omdat een lagere band minder vervormt. De grip wordt echter alléén op droog wegdek beter. Op glad wegdek (ook in combinatie met winterbanden) is de grip van een bredere band minder goed. Het veercomfort gaat merkbaar achteruit en brede, lage banden geven ook meer geluid. Het verbruik kan wat hoger uitvallen, vooral door de hogere luchtweerstand. De banden zijn ook duurder in aanschaf. Of de nadelen opwegen tegen de voordelen is ieders eigen keus. De bandenmaat is in ieder geval geschikt en verantwoord te gebruiken.