Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afwijkende bandenmaat achter Mercedes SLK

Vraag gesteld door op 25 januari 2022

Mijn bandenmaat achter is 245/35/18.
Kan overnemen (vrijnieuwe)banden maat 245/40/18. Geeft dit problemen met mijn ABS.
De meningen van div. monteurs zijn van geen probleem tot niet aan te bevelen.

Merk: mercedes
Type: slk
Bouwjaar: 2012
Brandstof: benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Uw Mercedes SLK heeft 245/35/18 als maatvoering op de achteras. U kunt twee nog goede banden overnemen met 245/40/18 als maatvoering en u vraagt of dat problematisch is voor de ABS.

ABS systeem

Het ABS systeem kijkt naar een verschil tussen de verschillende wielen tijdens het rijden. Wanneer er op alle wielen banden gemonteerd worden met eenzelfde bandenmaat of nagenoeg gelijkwaardige afrolomtrek veroorzaakt dit dus geen storing in het ABS systeem. Dus voor het ABS systeem maakt het niet uit wanneer er een afwijkende maat gemonteerd worden, mits de afrolomtrek rondom onderling wel nagenoeg gelijkwaardig blijft.

Afrolomtrek

Als het goed is zijn op de vooras banden gemonteerd met 225/40/18 als maatvoering. Het verschil in afrolomtrek met de originele achterbanden, 245/35/18 is zo'n -1,3%. Dat verschil in afrolomtrek tussen de voor- en achterwielen valt binnen de marge en zijn ABS problemen wel uitgesloten. Het verschil echter met de alternatieve achterbandenmaat, 245/40/18 met de voorwielen is zo'n +2,5%. Dus de originele achterbanden hebben een afrolomtrek die 1,3% minder is dan van de voorwielen en de alternatieve maat heeft een afrolomtrek die 2,5% méér is dan van de voorwielen.

Conclusie

Dat verschil valt buiten de de marge van +1,5% tot - 2% en kan dat een basis zijn voor ABS gerelateerde problemen. Dat hoeft in de praktijk niet per se het geval te zijn maar desondanks tóch een negatief advies. Bovendien komt de aangeboden bandenmaat per definitie niet voor in de bandenspecificaties van uw auto en is dat toch ook een aanwijzing dat deze keuze niet wenselijk is.