Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Advies aanschaf VW Tiguan 2.0 TSI van 2009-2012

Vraag gesteld door N. Rumph op 21 januari 2022

Wij zijn op zoek naar een betrouwbare Volkswagen Tiguan 2.0 automaat benzine . We kijken op dit moment naar auto’s van 2009 - 2012 met een kilometerstand van 100.000 - 130.000 en een prijs van 12.000 - 15.000. We lezen veel over de motorproblemen van de TSI motor (distributieketting en hoog olieverbruik). En ook nog iets over de DSG-bak. Wij willen graag weten of deze auto van deze jaartallen betrouwbaar zijn. Of vanaf welk bouwjaar deze auto met dit type motor betrouwbaar is. En waar we op moeten letten bij aanschaf.

Merk: Volkswagen
Type: Tiguan
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 179 of 200

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U leest nogal wat verontrustende berichten over deze generatie motor en versnellingsbak, en u vraagt waar op te letten en wat wel de betrouwbare jaren zijn.

Motor

De 1.8 en 2.0 L T(F)SI motoren van de VW en de aanverwante merken die deze motoren toepassen hebben inderdaad de reputatie vroegtijdig aan een nieuwe distributieketting toe te zijn een hoog olieverbruik te hebben. En wel zodanig hoog dat een kostbare technische ingreep vervolgens onvermijdelijk is. Dat betreft de productiejaren 2008, 2009, 2010, 2011 en 2012. Daarna lijkt het productiematig wel een stuk beter te zijn geworden maar vanaf 2016 heeft er écht een gerichte motorische ingreep plaatsgevonden. Vanaf die datum zijn er definitief duurzame motorische aanpassingen toegepast door andere zuigerveren te monteren.

DSG automaat

De DSG automaat heeft inderdaad ook geen smetteloze staat van dienst. En gezien de genoemde jaartallen is enige alertheid op de werking van deze automaat wel wenselijk. Deze specialist geeft aan wat de problemen kunnen zijn waar u mogelijk bij een proefrit op zou kunnen letten.

Conclusie

Zie aanvullend onze occasiontest met ook de bevindingen van de Wegenwacht. U leest daarin dat deze generatie Tiguan niet per definitie onbetrouwbaar is. Echter motor en bak zijn niet zonder kritiek en wel de voornaamste componenten van een auto. Dus is wel de conclusie dat u wat meer aan de goede kant van de streep zit bij bouwjaren van na 2012 én, als stok achter de deur, bij voorkeur met 6 maanden Bovag garantie. Defecten aan motor en versnellingsbak komen binnen die tijd wel aan het licht, en kunt u voor kosteloos herstel dan altijd nog aankloppen bij de verkoper.