Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer is een motor op temperatuur?

Vraag gesteld door E. Hattuma op 2 januari 2022

Mijn vrouw is wat slecht ter been en wil graag dat ik haar per auto naar het winkelcentrum breng, waar zij verder wel zelfstandig kan lopen. Het winkelcentrum is op nog geen kilometer afstand en daarom rijd ik meestal een ommetje om de motor op temperatuur te laten komen. Maar ik wil ook niet onnodig ver rijden. Mijn vraag is: hoeveel kilometer kan in het beste rijden - niet te kort, niet te lang - met mijn Ford Fiesta om de motor voldoende op temperatuur te laten komen?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een Ford Fiesta met niet nader omschreven bouwjaar en motor, maar ik ga even uit van benzine. De auto wordt gebruikt om naar het winkelcentrum te rijden en dat is minder dan een kilometer ver. U vraagt wat goed is voor de motor en hoeveel kilometer deze moet draaien om op bedrijfstemperatuur te komen.

Als er met de auto naast de korte uitstapjes naar het winkelcentrum ook langere ritten worden gemaakt is het geen probleem om het stukje naar de winkels en weer terug in één keer af te leggen zonder een bonusrondje voor de motor. Als de auto niet anders gebruikt wordt dan voor het korte ritje, dan komt de motor inderdaad niet voldoende op temperatuur. Een ommetje kan voor de accu goed uitpakken. Deze wordt in ieder geval elke minuut dat de auto rijdt opgeladen. De motor zelf komt bij een ommetje van een kwartier of half uurtje nooit echt op bedrijfstemperatuur, zeker als het gaat om de olietemperatuur. De rijomstandigheden spelen daarbij ook een rol. Op de snelweg is een half uur prima om de boel op temperatuur te krijgen, maar een half uur rondhangen in stadsverkeer is dweilen met de kraan open. Het onderhoudsschema is daarop voorbereid, olie moet bijvoorbeeld worden ververst naar gelang van kilometers of tijd.