Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Storing Kia Optima

Vraag gesteld door op 13 januari 2022

Vanmorgen tijdens het opstarten van mijn auto kreeg ik bij een buitentemperatuur van 2 graden de boodschap: Hybrid System Warning! Safely Stop and do not drive. Heb nogmaals omstreeks 12:00 u weer geprobeerd  de auto te starten. Dit keer kreeg ik geen waarschuwing en functioneerde alles zoals het hoort. Is bij jullie bekend of het hybride systeem afhankelijk is van de buitentemperatuur en dan wel of niet kan functioneren en waarschuwingsberichten kunnen worden afgegeven?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraag zich af wat de oorzaak kan zijn van de beschreven storing bij uw Kia Optima.

De storing die u te zien kreeg is geen bekend fenomeen en kan heel veel oorzaken hebben.

Zelf doen
De storing zou bijvoorbeeld veroorzaakt kunnen worden door een laag koelvloeistofniveau. Bij kou krimpt de vloeistof iets en zou hierdoor net onder het minimum niveau gekomen kunnen zijn. Het best kunt u dus, met een koude motor, de niveaus van alle vloeistoffen van uw auto controleren en eventueel bijvullen.
We hebben hier een duidelijke instructie voor op onze site: Koelvloeistof controleren.

Garage
Wanneer het controleren en eventueel corrigeren van de niveaus niet zorgt voor een oplossing kunt u het beste de garage raadplegen. Hier kan de computer worden gecontroleerd op geregistreerde storingen. Hopelijk kan zo snel een diagnose gesteld worden en natuurlijk een voorstel gedaan van herstel.
Overigens adviseer ik u niet met de auto te rijden wanneer deze storing wordt weergegeven. Dus indien u de waarschuwing blijft zien is het beter om contact op te nemen met de ANWB Wegenwacht® zodat een monteur ter plekke kan komen kijken.