Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snel laden haalt lang niet altijd het beloofde piekvermogen

Vraag gesteld door op 12 januari 2022

Mijn elektrische auto heeft een DC-laadvermogen van 80 KW. Onderweg is het fijn als de laadpaal dat vermogen ook daadwerkelijk levert. Echter, ook laadpalen die 150-300KW kunnen leveren geven vaak bij mijn auto slechts 43 KW, ook in het bereik 20%-80% van accucapaciteit. Hoe selecteer ik een paal die de 80 KW daadwerkelijk levert?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt zich af welke laadpaal de beloofde 80KW wel zal kunnen leveren.

Dat bij het snelladen de beloofde 80KW vaak niet gehaald wordt is niet te wijten aan de laadpaal, de auto beperkt het opgenomen vermogen. De laadsnelheid is op zich niet constant, deze varieert enorm, voornamelijk om de levensduur van de accu te kunnen garanderen.
De door de fabrikant beloofde laadsnelheid is eigenlijk de pieksnelheid. Deze wordt vaak alleen aan het begin van de laadsessie behaald en alleen als er aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt zoals accutemperatuur, de temperatuur van de laadkabel en de hoeveelheid stroom die er nog aanwezig is.
De grootse factor die bepaalt met welke snelheden het laden gaat zit nog altijd in de auto en de manier waarop deze zijn mogelijkheden en beperkingen voor elkaar heeft. Wanneer u dus regelmatig gebruik maakt van snellladen is het vooral zaak om hier goed naar te kijken voordat u tot aanschaf van een auto over gaat. 

Ook de ADAC heeft hier onderzoek naar gedaan.