Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden in een semi-automaat met code 78

Vraag gesteld door op 10 januari 2022

Vraagje: met code 78 als je in een automaat gelest heb mag je dan in een semi automaat rijden als de rijbewijs in 2021 gehaald is? Ik ben op internet gekeken en staan verschillen en kom er niet uit hoe het zit.
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

 

U heeft een vraag over de betekenis van een code op uw rijbewijs. U wilt graag weten of u met code 78 op uw rijbewijs in een semi-automaat mag rijden.

Geldigheid rijbewijs
Een rijbewijs wordt afgegeven voor een bepaalde periode, voor een bepaalde categorie voertuigen en soms onder bepaalde voorwaarden. Het is niet toegestaan om te rijden zonder geldig rijbewijs. Dat betekend dat het rijbewijs geldig moet zijn, dat het bestuurde voertuig valt binnen de categorie waarvoor het rijbewijs geldt én dat wordt voldaan aan eventuele aanvullende voorwaarden.

Rijvaardigheid en rijgeschiktheid
Een rijbewijs wordt afgegeven na beoordeling van de rijvaardigheid en de rijgeschiktheid. Met examens wordt de rijvaardigheid getoetst. Als een persoon rijvaardig en/of rijgeschikt is bevonden, onder bepaalde voorwaarden, mag deze bestuurder alleen deelnemen aan het verkeer als aan deze voorwaarden wordt voldaan.

Code 78
De betekenis van code 78 op het rijbewijs is dat het rijbewijs alleen geldig is voor voertuigen met een automatische schakeling. Concreet betekent dit dat er geen koppelingspedaal aanwezig mag zijn in het voertuig.

Handgeschakelde voertuigen
Als u ook niet automatisch geschakelde voertuigen wilt besturen dan moet u opnieuw een praktijkexamen afleggen en een gezondheidsverklaring indienen, zodat de rijvaardigheid en rijgeschiktheid voor het rijden in een niet-automatisch geschakeld voertuig kan worden beoordeeld.

Conclusie
Als er geen koppelingspedaal aanwezig is en de versnellingsbak en koppeling automatisch worden aangestuurd, mag u het voertuig besturen met een rijbewijs met code 78.

Voor verdere informatie over dit onderwerp, verwijs ik u graag naar de website van het CBR : In welke auto of op welke motor mag ik rijden met code 78 (automaat)? - CBR).