Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden in auto van Duitse werkgever

Vraag gesteld door A. Alazawi op 15 januari 2022

Mijn werkgever in Duitsland heeft me een auto van de zaak gegeven. Ik woon in Nederland en mijn voltijd werk is in Duitsland.
Moet ik belasting betalen voor wegenbelasting?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U werkt in Duitsland en woont in Nederland. U heeft van uw werkgever een auto van de zaak gekregen. Uw vraag is of u wegenbelasting moet betalen. 

Op de website van de belastingdienst is het volgende te lezen:

Is uw werkgever in het buitenland gevestigd? En woont u in Nederland? Als u van uw werkgever een motorrijtuig met een buitenlands kenteken ter beschikking krijgt, kunt u in aanmerking komen voor de werknemersvrijstelling. U moet daarvoor een verzoek doen.

Voorwaarden

U komt in aanmerking voor de werknemersvrijstelling als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Alleen u of uw inwonende gezinsleden gebruiken het motorrijtuig in Nederland
- uw buitenlandse werkgever verklaart schriftelijk dat hij het motorrijtuig aan u ter beschikking heeft gesteld en dat  u het motorrijtuig hoofdzakelijk voor uw werk buiten Nederland gebruikt.


Werknemersvrijstelling aanvragen

De werknemersvrijstelling geldt voor de bpm en de motorrijtuigenbelasting. Gebruik voor het aanvragen van deze vrijstelling het formulier 'aanvraag vergunning vrijstelling bpm werknemer'. Hebt u recht op de werknemersvrijstelling bpm, dan hebt u dat ook voor de motorrijtuigenbelasting.

Voor meer informatie verwijs ik u graag door naar de belastingdienst.