Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Licht gierend geluid na nieuwe koppeling en distributieriem

Vraag gesteld door op 2 januari 2022

Recent is mijn koppeling en distributieriem vervangen. Alles werkt goed, maar vooral bij lange ritten op hogere snelheid neem ik een licht gierend geluid waar wat eerder niet aanwezig was (ook niet na plaatsing winterbanden). Volgende week terug naar de garage voor een check. Tips welkom rond oorzaak.

Merk: Volvo
Type: V70 T4
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 184

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort bij een lange rit een licht gierend bijgeluid dat vóór de nieuwe koppeling en distributieriem niet hoorbaar was.

Of er een relatie is met de twee genoemde ingrepen is een logische vraag. Maar zonder diagnose valt die vraag feitelijk niet te beantwoorden. Wanneer u het bijgeluid waarneemt, kennelijk bij een wat hogere snelheid en gedurende een langere rit, zou u kunnen proberen of het geluid verdwijnt zodra u de koppeling intrapt. In theorie zou het bijgeluid misschien afkomstig kunnen zijn vanuit de versnellingsbak. Misschien dat bij het de- en monteren van de versnellingsbak er net onvoldoende bakolie in is gegaan. In zo'n geval zou de hoogste versnelling een licht bijgeluid kunnen geven wanneer de boel lekker opgewarmd is.

Dergelijke bijgeluiden kunnen ook een motorische oorzaak hebben zoals misschien een loop- of spanrol van de distributie of multiriem. Maar meestal worden dat soort bijgeluiden op hogere snelheden overstemt door wind- en afrolgeluiden. Daarom is het goed dat u terug gaat. Er heeft een ingreep plaatsgevonden aan de motor én koppeling, en is de meest relevante vraag waar het vandaan komt en of er een aantoonbare relatie is met beide ingrepen. Mocht de garage met een uitslag komen, dan horen we dat graag om in te kunnen schatten of dit de garage valt te verwijten.

 

Reacties

S. Kabouli

Auteur - 16 januari 2024

Ik heb iets meer als een week geleden mijn auto weggebracht naar dealer voor een grote beurt  distributieriem  waterpomp. Dit hebben ze gedaan. Afgelopen paar dagen was het mij opgevallen dat er een vreemd geluid komt aan de kant waar de distributieriem zit.

Het is een soort zoemend geluid. Het klinkt niet alsof er iets aanloopt of iets dergelijks. Ik dus gister ervoor bij de dealer geweest en een monteur ernaar laten luisteren. Hij zei toen dat dit geen zorgwekkend geluid was en dat ik het gewoon maar even in de gaten moest houden.

Hij zei eerst namelijk dat het wellicht mijn waterpomp kon zijn omdat die daar ook zat maar toen ik hem vertelde dat deze net een week eerder door hun vervangen was kwam hij met een mogelijke verklaring.
Het geen wat het was volgens hem was dat doordat alles daar nieuw was de distributieriem nu een klein beetje strakkers is dan mijn vorige omdat die met de jaren wat soepeler wordt. Hij zei dat dit wellicht het geluid veroorzaakte en dat ik gewoon het in de gaten moest houden en dat het vanzelf wel weg zuo gaan.

Nou wil ik de monteur best geloven maar voor mij als leek klinkt het een beetje onwaarschijnlijk dat na het vernieuwen van onderdelen er bijgeluiden kunnen ontstaan. Het klinkt in mijn oren alsof er iets juist NIET volledig strak zit en het geluid dus komt doordat er ergens speling op zit. Verder rijdt de auto normaal en werkt het gewoon naar behoren op het geluid na.

Heeft iemand hier ervaring mee dat er bijgeluiden ontstaan na het vervangen van de distributieriem?  

Jos

ANWB Expert - 17 januari 2024

Ik kan me voorstellen dat u enigszins ongerust bent. De distributieriem is een zeer essentieel onderdeel en een defect kan een fikse motorschade opleveren. Vandaar ook een voorgeschreven vervangingstermijn. Het omschreven bijgeluid maakt u alert en dat is ook logisch.

Maar ik kan me wel tot zekere hoogte vinden in de verklaring van de monteur. Het zou kunnen dat de nieuwe riem, met ook hopelijk nieuwe loop- en spanrollen, in het begin misschien een licht zoemend bijgeluid zou kunnen geven, omdat aan de oppervlakte van dit soort onderdelen er misschien sprake is van een bepaalt beschermlaagje af-fabriek en in het begin wat 'kleverig' draait. In theorie zou de riem ook wat te strak kunnen staan (dus eerder niet te slap) waardoor een zoemend of licht brommend bijgeluid kan ontstaan. Dus ik wil het niet helemaal per definitie afdoen als onschuldig. Te strak is zeker niet de bedoeling.

U heeft de verantwoordelijke garage het verschijnsel voorgelegd en men heeft het kunnen interpreteren. Wat dat betreft heeft u terecht actie ondernomen en zou u in alle redelijkheid van het oordeel en advies van de garage uit mogen gaan. En misschien dat inderdaad het bijgeluid wegebt en definitief verdwijnt. Maar mocht dit de komende weken toch consequent aanwezig blijven, is denk ik iedereen erbij gebaat dat dit toch nader wordt bekeken. Ik weet niet wie de betreffende garage is maar formeel heeft u ook garantie op onderhoud en reparaties, dus is dat wel de stok achter de deur die u heeft. Dat is uiteraard niet het gewenste scenario maar denk ik dat u het advies van de garage best zou kunnen volgen. Uiteindelijk zijn zij de professionals en zit er ook wel een kern van waarheid in door het nog even aan te kijken.