Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lekke schokdemper ook BOVAG-garantie?

Vraag gesteld door op 28 december 2021

Heb circa half jaar terug een auto gekocht met 6 maanden bovag garantie van 6 maanden. Circa 3 maanden later na aankoop heb ik me gekochte auto terug gebracht voor een diagnose vanwege ik een probleem onder vond. Tijdens het diagnose en reparatie heeft de dealer de APK nog verlengd van een half jaar waarbij toch een gesprek aanwezig is. Deze gebrek is schokdemper lek. Als ik hier en daar lees over de schokdemper bij APK is dit een afkeur. Heb nu binnen de 6 maanden van bovag garantie contact opgelegd met de verkoper en eerst volgende afspraak bij de werkplaats is buiten de 6 maanden bovag garantie. Nu is m'n vraag valt dit gebrek alsnog onder bovag garantie? Is de verkoper verplicht om de schokdemper te vervangen tijdens de APK? of kan ik het eisen om het toch te laten vervangen?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw auto heeft een lekke schokdemper en u vraagt zich af of het onder de BOVAG-garantie valt.

Onder de garantie vallen gebreken die binnen de garantieperiode zijn ontstaan of gebreken die niet waarneembaar waren bij de aankoop. Het moet echt gaan om een gebrek. Met andere woorden: het onderdeel is kapot en het voldoet niet meer aan de norm die de fabrikant heeft voorgeschreven. Bij slijtage van een onderdeel dat nog binnen de norm valt, is er geen sprake van een gebrek. Banden, ruiten, radio en accessoires vallen niet onder de garantie.

Indien de lekkage is opgetreden tijdens de garantieperiode kunt u de verkoper hier zeker op aanspreken. Het is zijn verantwoordelijkheid om hier een oplossing voor te bieden. Dit valt dus duidelijk onder de noemer van Bovag garantie. Let op; het is altijd aan te raden het vervangen van schokdempers per set op dezelfde as te doen.

Ik zou u aanraden om gebruik te maken van de informatie zoals we die op onze site hebben staan: Klachten na aankoop - ANWB, zodat u zich alvast kunt voorbereiden op het nemen van de juiste stappen.

 

Reacties

J. Leitscher

Auteur - 9 november 2023

Hallo Pieter. Je geeft aan dat het aan te raden is om de schokdempers per set te vervangen. Vallen beide dan onder de garantie?  

Pieter

ANWB Expert - 14 november 2023

Wanneer één schokdemper lek is zal deze defecte schokdemper binnen de garantie vallen en kosteloos vervangen moeten worden. Hoewel het raadzaam is om de schokdempers als set te vervangen bestaat alleen t.a.v. de defecte schokdemper de 'plicht' om die onder garantie te vervangen. Als u ervoor kiest om beide schokdempers te laten vervangen (wat ook aan te raden is) dan is het niet onredelijk dat voor deze werkzaamheden, en extra onderdelen, een afrekening plaatsvindt. Ik verwacht dat de verkoper uit coulance een deel van deze kosten op zich zal nemen maar dit is hij dus niet verplicht.