Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistof verlies maar géén lekkage te zien

Vraag gesteld door op 5 januari 2022

Mijn auto verbruikt de laatste tijd redelijk veel olie en koelvloeistof. Ik zie uitwendig geen lekkages en er ligt ook nooit een plas onder mijn auto. Ongeveer iedere 3 maanden moet ik de twee bijvullen. Ook constateerde ik de laatste keer dat er witte aanslag zit aan de dop van het oliereservoir. Heeft u enig idee wat de oorzaak kan zijn van het verbruik? Het gaat hier om een Audi A3 Attraction 1.6 benzine 8L uit 2003.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Audi A3 moet noodzakelijk elke 3 maanden met koelvloeistof worden bijgevuld. Een uitwendige lekkage is niet zichtbaar.

Maar u valt wel een witte aanslag op aan de onderkant van de dop van het expansietankje. Dat is een herkenbaar verschijnsel wanneer water zich vermengt met olie. Dat levert een vettige damp op dat al een witte drab neerslaat aan de onderkant van de dop. In een nog extremere vorm verandert het nog aanwezige koelwater in een modderkleurige substantie.

Het mag duidelijk zijn dat dit niet de bedoeling is. Vermoedelijk is er sprake van een lekkage aan de koppakking waardoor koelwater een vrije doorgang krijgt om mogelijk in de verbrandingsruimte terecht te komen en te verbranden. In uw geval lijkt er ook via een oliekanaal wat olie terecht te komen in een koelwaterkanaal dat deze witte substantie oplevert. De meest logische oorzaak is dus een lekke koppakking maar kan een scheurtje in de cilinderkop ook de oorzaak zijn.

Voor een definitieve diagnose is een garagebezoek onvermijdelijk. Vermoedelijk zal men eerst het koelsysteem afpersen om een uitwendige oorzaak toch uit te sluiten. Vervolgens zal men een test uitvoeren met een koppakking lektester. De kans is groot dat de conclusie is dat de cilinderkop gedemonteerd moet worden waar mogelijk blijkt dat de koppakking inderdaad lek is. Dat is een pittige reparatie dat vermoedelijk al gauw richting 1000 euro gaat.