Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik de onderhoudsbeurt overslaan nu ik zo weinig gereden heb?

Vraag gesteld door op 17 januari 2022

De auto moet in febr. APK gekeurd worden; afgelopen jaar slechts 4.000 km mee gereden. Moeten er dan toch b.v. filters vervangen worden en olie?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt of het noodzakelijk is om onderhoud uit te voeren samen met de APK nu er in het afgelopen jaar slechts 4000km gereden is.

Onderhoud uitvoeren

De fabrikant geeft op dat jaarlijks de motorolie, het oliefilter en het interieurfilter vervangen dienen te worden. Elke 2 jaar staan tevens de bougies en het luchtfilter op het programma. Met het zeer beperkte aantal kilometers wat u maakt hoeft u echt niet jaarlijks het interieurfilter te vervangen maar de olie en het filter vervangen kunt u beter niet overslaan. Hetzelfde geldt voor de controles die uitgevoerd worden door de garage; bij zo weinig kilometers zullen remblokken bijvoorbeeld nauwelijks slijten maar is roest op de remschijven juist een grotere bedreiging die u niet zelf kunt controleren.

Het onderhoudsschema aanhouden is dus zeker aan te bevelen maar onderdelen als bougies en luchtfilter zijn alleen aan slijtage onderhevig bij gebruik dus die hoeven niet zo vaak vervangen te worden als het schema opgeeft. De auto is nu toe aan de onderhoudsbeurt die bij 120 maanden op de planning staat.

Zelf controleren

Zaken die u zelf kunt controleren voordat de auto naar de garage gaat zijn de werking van de verlichting, de werking van de gordels (ook op de achterbank), werking van de claxon en natuurlijk de leeftijd van de banden. Ondanks dat de banden waarschijnlijk genoeg profiel hebben, zijn wij van mening dat wat betreft de eigenschappen, het beste er wel vanaf is na zo'n zes gebruiksjaren. Niet dat de band dan onveilig is, maar door veroudering wordt de kwaliteit van de band gewoon minder. De productiedatum van een band is eenvoudig op de zijkant af te lezen. Van de viercijferige code laten de eerste twee cijfers de productieweek zien en de laatste twee cijfers het betreffende jaar.

Zo ziet u dat onderhoud ook noodzakelijk is bij weinig gereden kilometers.