Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een extra zitplaats wettelijk toegestaan?

Vraag gesteld door op 13 januari 2022

Is het wettelijk toegestaan om in de kofferbak van een station auto (audi a6) een extra zitplaats te maken?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U overweegt een extra zitplaats te maken in de kofferbak van uw auto en u vraagt of dat is toegestaan.

Passagiers mogen alleen worden vervoerd op een echte zitplaats die gemaakt is voor het gebruik van volwassen passagiers. Uitzonderingen worden gemaakt voor het vervoer van kinderen tot 1,35 meter op speciaal voor hen aangebrachte zitplaatsen (met name extra bankjes achterin stationwagens) en voor passagiers die gebruikmaken van een rolstoel.

Typegoedkeuring
Bij een auto wordt door de fabrikant een typegoedkeuring afgegeven. Daarop staat het aantal zitplaatsen vermeld die de fabrikant voor ogen heeft gehad bij de bouw van de auto. Indien u die wenst uit te breiden dient u bij de fabrikant aan te kloppen zodat een wijziging van het kenteken mogelijk is. De fabrikant beoordeelt dan of de betreffende auto geschikt is voor extra zitplaatsen. Indien dat het geval is zullen zij een verklaring opmaken van wijziging van de typegoedkeuring. Die zal dan in uw geval bijvoorbeeld van 5 naar 6 zitplaatsen gaan. Met die afgegeven wijzigingsverklaring van de fabrikant kan u vervolgens bij de RDW een aanpassing van het aantal zitplaatsen op het kentekenbewijs aanvragen. De RDW willigt vrijwel alle verzoeken tot wijziging van zitplaatsen op het kentekenbewijs in, mits de eerder genoemde verklaring van de fabrikant overlegd kan worden.
Opgemerkt moet wel worden dat de fabrikant deze verklaring in de praktijk alleen afgeeft wanneer de auto ook verkrijgbaar is met deze extra zitplaats(en). Indien de fabrikant de auto nooit zo geleverd heeft zal hij waarschijnlijk geen berekeningen hebben gemaakt voor een dergelijke constructie.