Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is de historie van import auto te achterhalen?

Vraag gesteld door op 28 december 2021

Kilometerstand is verdacht: kunt u dit natrekken? Er is bij het RDW niets over deze auto bekend: kunt u waarschijnlijke import uit Belgie natrekken?
Te koop bij: MKO Auto's, Vijfhuizenberg 143a/lds, 4708AJ Roosendaal.
WEBLINK: https://www.autowereld.nl/dacia/logan-mcv/0-9-tce-prestige-full-map-navigatie-cruise-23-501km-36008885/details.html

Merk: Dacia
Type: Logan
Bouwjaar: 2014
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 90

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een gebruikte auto op het oog en het betreft een auto die via alternatieve import in Nederland is gekomen.

De geschiedenis achterhalen van een auto die via grijze import in Nederland is aangekomen is nog veel lastiger dan bij een origineel Nederlandse. Bij twijfel zou ik u altijd aanraden om een aankoopkeuring te laten uitvoeren bij Dekra Occasionkeuring of Mijn Autocoach.

Een gezonde argwaan is bij een import auto op z’n plek. Alleen wanneer de boekjes inclusief onderhoudsboekje aanwezig zijn is de kilometerstand te herleiden. Via de tellerstandhistorie van de RDW (voorheen Nationale Auto Pas) gaat dit niet lukken. De registratie gaat pas in op het moment dat de auto in Nederland in gebruik is genomen. De RDW is overigens druk bezig in de toekomst óók van import auto's het kilometerverleden te kunnen achterhalen. Er komen immers té veel auto's het land binnen waarvan de kilometerhistorie op z'n minst twijfelachtig is. Dat kan een reden zijn om minder te willen betalen voor een auto die in het buitenland heeft gereden, en dat kunt u ook gaan merken bij de inruil.