Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik zoek velgen met banden op Marktplaats. Waar moet ik op letten? Alleen de bandenmaat of is er meer?

Vraag gesteld door op 11 januari 2022

Mijn huidige bandenmaat is 205/55R16 91 V.

Ik zoek nu velgen evt met winterband op markplaats. Hoe weet ik of die op mijn auto passen? Moet ik alleen kijken naar 205/55R16 of ook naar naafdiameter of andere maten?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U zoekt naar een set velgen, eventueel mét winterbanden voor uw Toyota Auris Hybrid uit 2018. Uiteraard moet de bandenmaat of in ieder geval de omtrek van de banden overeenkomen met het origineel. De alom geadviseerde marge is maximaal 2% kleiner of 1,5% groter.

De velgen moeten te monteren zijn. Dat betekent dat naafdiameter en steek (aantal boutgaten en de onderlinge afstand daartussen) overeen moet komen. Ook de ET moet hetzelfde zijn als van de originele velgen. De ET bepaalt hoever een velg naar binnen of naar buiten komt te staan. Elke afwijking aan de ET kan zorgen voor een verstoord stuurgedrag. Het beste kunt u dus op zoek gaan naar velgen van een Auris uit 2018, of velgen met exact dezelfde specs. Op de website steekwijzer.nl  staan deze vermeld en tegelijk ook merken en modellen met dezelfde velgen die ook zouden passen. Let wel op de ET van 45.