Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gordelhouders lastig bij gebruik van zitverhoger

Vraag gesteld door N. Hazen op 26 december 2021

Ik heb 3 kinderen op de achterbank op stoel verhogers met rugleuning. Het vastmaken van de gordels is iedere keer een uitdaging. De houders waar de riemen in moeten, zitten op gelijke hoogte met de achterbank. Is er een oplossing om deze langer te krijgen. De kinderen snel uit de auto krijgen gaat evenmin niet omdat de verhogers deels over de bevestiging gaan. Er zijn wel gordelverlengers, maar deze zijn in Nederland verboden. Graag uw advies.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft 3 zitverhogers op de achterbank en hierdoor zijn de gordelhouders zo lastig bereikbaar, u vraagt of hier een oplossing voor is. 

Een gordelverlenger is per definitie niet toegestaan bij kinderzitjes, aldus de Overheid. Er is geen zicht op de kwaliteit ervan en de werking van de gordel kan daardoor negatief beïnvloed worden. Er bestaat geen test die het tegendeel bewijst. Dus het gebruik van de gordelverlenger in het algemeen, met of zonder kinderzitje, is dus niet toegestaan. Alle denkbare hulpmiddelen kunnen ten koste gaan van de veiligheid en dat mag nooit ondergeschikt zijn. 

De enige oplossing die ik kan bedenken is een andere auto met drie afzonderlijke zitplaatsen in plaats van een achterbank, of doorbijten tot de kinderen groot genoeg zijn om zonder verhoger de gordel te gebruiken. Veel meer informatie over het vervoer van kinderen vindt u op onze site.