Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf caravan

Vraag gesteld door op 27 december 2021

Wij denken erover na een caravan aan te schaffen. Beide hebben we een rijbewijs B. Waar moeten wij rekening mee houden met de aanschaf van een caravan? Ivm gewicht..

Merk: Ford
Type: Focus ecoboost
Bouwjaar: 2016/2017
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 150

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waar u i.v.m. het gewicht rekening mee moet houden wanneer u een caravan gaat aanschaffen.

Beiden bent u in het bezit van rijbewijs B. Dat houdt in dat de totale som van de maximaal toegelaten massa van auto+caravan niet boven de 3.500 kg mag zijn. Met de genoemde Ford Ecoboost als voorbeeld mag deze auto (bij benadering; het kentekenbewijs vermeld de exacte info) maximaal 1.900 kg wegen. Als het goed is mag deze auto een geremde caravan trekken van maximaal 1.500 kg trekken. De totale som is dan 3.400 kg. Wanneer u een caravan zou aanschaffen die ook daadwerkelijk maximaal 1.500 kg mág wegen zit u dus met uw rijbewijs B goed. En feitelijk mag deze auto ook niet méér trekken dan 1.500 kg.

Vervolgens moet je kijken of dat beoogde caravangewicht ook praktisch goed te trekken valt door de auto. Ik kan gelukkig beamen dat wanneer u deze Ford Focus als trekkandidaat heeft, de trekprestaties ronduit goed zijn. Ook in een bergachtige omgeving kan deze 150 pk sterke Ecoboost het prima aan. Bovendien is de gewichtsverhouding tussen de trekkende auto en caravan prima in balans voor een stabiele combinatie.

Dus wanneer u uw zoektocht gaat beginnen voor de aanschaf van een geschikte caravan, is een maximale toegestane massa van 1.500 kg de grens. Minder mag uiteraard altijd wanneer een maatje kleiner voor u groot genoeg is.