Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zijn all-seasonbanden met M+S aanduiding en sneeuwvlokje toegestaan

Vraag gesteld door L. Verschuren op 5 december 2021

Ik ga eenmalig een week naar Oostenrijk (via Duitsland). Ik wil winterbanden huren en informeerde hiervoor bij Profile. Ik heb momenteel all season banden met de code M+S en een sneeuwvlokje. volgens Profile zijn deze ook voldoende en hoef ik dus geen banden te huren. Ik vind dit uiteraard erg fijn, maar twijfel toch of dit wel de juiste informatie is. Kunt u mij daar iets over vertellen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U gaat via Duitsland naar Oostenrijk en volgens de bandenspecialist volstaan uw all seasonbanden.

Verplicht in winterperiode bij winterse omstandigheden - Het gebruik van winterbanden (tenminste 4 mm profiel) is van 1 november t/m 15 april verplicht bij winterse omstandigheden in Oostenrijk. In Duitsland geldt ook een verplichting wanneer er sprake is van winterse omstandigheden. Banden met de aanduiding M+S, M&S, MS of het sneeuwvloksymbool (3PMSF) worden als winterband beschouwd, dus óók uw all-seasonbanden zoals uw bandenspecialist terecht opmerkt.

Ten opzichte van winterbanden vertonen all-seasonbanden tekortkomingen, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all-seasonbanden.

Op hellende wegen met sneeuw zal de grip al gauw tekort schieten, wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. All seasonbanden zijn dus echt niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden. In een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel inzetbaar, op bijvoorbeeld een tweede auto die niet meegaat naar de wintersport.

De informatie van de bandenspecialist is dus feitelijk juist maar benadruk ik toch de voorkeur voor échte winterbanden in gebieden waar u nadrukkelijk winters weer kunt verwachten.