Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden met 4 mm profiel óf nieuwe all-seasons

Vraag gesteld door op 18 december 2021

Ik heb winterbanden Michelin Alpin met 4 mm. profiel en all season Vredestein Quatrac geheel nieuw. Deze ben ik eigenlijk van plan te monteren na de winter. We gaan naar Frankrijk naar de wintersport. Wat is de beste keuze ? Ik vind het moeilijk. Ik weet dat 4 mm. de grens is en dat in Frankrijk 3.5 mm verplicht is. Echter all season banden zijn misschien in echte winterse omstandigheden iets minder dan echte winterbanden heb ik gelezen. Wat is de beste keuze?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Voor een bezoek aan Frankrijk in de winter heeft u de beschikking over winterbanden én all seasonbanden. Wat is de beste keuze.

De overweging is duidelijk en begrijpelijk maar de voorkeur gaat toch naar de winterbanden. Met 4 mm profiel weet een winterband zich toch ruimschoots te onderscheiden van een nieuwe all-seasonband.

Ten opzichte van winterbanden vertonen all-seasonbanden tekortkomingen, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all seasonbanden. Op hellende wegen met sneeuw zal de grip al gauw tekort schieten, wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. Allseasonbanden zijn dus echt niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden.

Vandaar de voorkeur, ondanks het verschil in profieldiepte.