Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke occasion 500 is aan te raden?

Vraag gesteld door op 16 december 2021

Wij zijn op zoek naar een compacte 2e auto en vinden de Fiat 500C een leuke keuze. Het aanbod is enorm echter de prijzen naar onze mening relatief hoog. Onze keuze gaat uit naar een model vanaf het bouwjaar 2017. Nu lezen we op allerlei fora dat er wat bekende 'zwakke punten' zijn m.b.t. bijv. roest, lekkende koppakkingen, lekkende airco's, problemen contactsleutels e.d.  Ook de Dualogic automaat kent blijkbaar problemen dus denk dat we voor de schakelversie gaan.  
Dan is er de keuze uit de 0,9 Twinair turbo (85 of 105 pk; 5 of 6 versnellingen), de 1,2 (69 pk) of de Hybrid (70 pk).

Kunt U ons adviseren inzake de motorkeuze, voorkeur bouwjaar (modificaties?) en de eigenschappen/betrouwbaarheid?

Merk: Fiat
Type: 500C
Bouwjaar: Vanaf 2017
Brandstof: Benzine / Hybrid
Motorvermogen: Vanaf 70 pk

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt een tweedehands Fiat 500 aanschaffen en vraagt zich af wat een goede keus is.

De Fiat 500 is een enorm populaire auto, ook als occasion, wat zorgt voor een flinke aanschafprijs. De verwachting is dat dit zo blijft wat weer resulteert in een lage afschrijving. 

Omdat de auto door de jaren heen niet veel veranderd is kunt u onze occasiontest eens lezen. Hierin staat ook de rubriek ‘dit vindt de Wegenwacht’. 
In zijn leven zijn er verschillende motoren geleverd met verschillende aandachtspunten.

De Twinair motoren gebruiken soms wat meer olie dan mensen gewend zijn. Wordt dit echter regelmatig gecontroleerd en indien nodig gecorrigeerd dan zijn dit behoorlijk betrouwbare motoren. Wel moet het gedrag, en met name het geluid, van de motoren gewaardeerd worden. Het zijn motoren die behoorlijk op toeren gehouden moeten worden en hierbij is de motor flink aanwezig. Indien u deze motorkeuze overweegt adviseer ik u om een flinke proefrit te maken zodat u weet of u dit karakter aangenaam vindt.

De 1.2 is een redelijk conventionele motor en staat ook bekend als robuust. Bij deze motoren raakt echter soms de thermostaat defect wat zorgt voor een oplopende motortemperatuur. In dat geval moet gelijk gestopt worden om problemen te voorkomen. Wordt dit echter niet gelijk opgemerkt of genegeerd dan zal oververhitting van de motor kunnen zorgen voor grotere motorschade en dus kosten. 

De hybrid variant is nog niet heel lang op de markt en hier zijn nog geen noemenswaardige problemen bij bekend. Dit is tevens de motor die erg spaarzaam omspringt met brandstof en het meest rustige weggedrag vertoont.

Ik denk dat het verstandig is dat u niet voor de versie met dualogic kiest. Dit systeem is erg gecompliceerd en hierdoor gaat er ook nog wel eens iets defect. 
Verder het advies om een gebruikte auto altijd aan te schaffen bij een garagebedrijf wat is aangesloten bij Bovag. Een voordeel van het kopen van een auto bij een BOVAG aangesloten bedrijf is dat  bij een aankoop vanaf 1 april 2018 altijd de mogelijkheid bestaat om een geschil voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.