Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is beter: zomerbanden en winterbanden, óf all-seasonbanden?

Vraag gesteld door R. Beuving op 7 december 2021

Wat is beter zomer en winterbanden of 4 seizoenenband

Merk: citroen
Type: c3picasso
Bouwjaar: 2017
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 110 pk

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U wilt weten wat de beste keus is: zomerbanden, winterbanden of all seasonbanden

Dat hangt vooral van uw gebruiksomstandigheden af. Een gemiddelde Nederlandse winter is prima door te komen op zomerbanden áls u de auto bij gladheid consequent kan laten staan. Wie bij winterse omstandigheden wél de weg gaat, adviseren wij ook voor gebruik in Nederland banden te nemen met wintereigenschappen. Zomerbanden zijn niet geschikt voor rijden in winterse omstandigheden. De grip is zo minimaal dat we dat sterk moeten afraden.

In Duitsland en veel andere Europese landen is gebruik van banden met wintereigenschappen verplicht bij winterse omstandigheden. Daaronder vallen uiteraard winterbanden, maar ook all-seasonbanden (ook wel vierseizoenenbanden, herkenbaar aan het Alpine- of sneeuwvloksymbool) zijn in het wintersportgebied toegestaan in deze omstandigheden.

U heeft de keus gemaakt voor banden met wintereigenschappen en vraag wat beter is: twee setjes banden voor de zomer en winter, óf all seasonbanden. De gemiddelde all-seasonband biedt voldoende grip in de lichte winterse omstandigheden zoals we die in Nederland gewend zijn, maar tonen tekortkomingen in de zwaardere omstandigheden die u gaat opzoeken. Een all seasonband is in die omstandigheden zelden beter dan een seizoens-specifieke band die in het juiste seizoen wordt gebruikt. Zo zal de gemiddelde winterband het beter doen op een besneeuwde helling dan de gemiddelde allseasonband. De meeste all-seasonbanden komen niet tot een score ‘goed’ op sneeuw. Je zal dan eerder gebruik moeten maken van sneeuwkettingen.

Uitzonderingen zijn er ook: er zijn all-seasonbanden die qua wintereigenschappen niet onder doen voor een winterband, maar dat gaat wel ten koste van de eigenschappen/prestaties in zomerse omstandigheden. All-seasonbanden kúnnen dus goed scoren in winterse omstandigheden, maar nog niet zo goed als de beste winterband. Een goed geteste all seasonband is voor Nederlands gebruik wel veilig genoeg in zowel zomer als winter.

Als u voor winterbanden kiest dan zullen er voor de zomer een tweede set banden (en bij voorkeur ook velgen) moeten komen die twee keer per jaar moeten worden gewisseld. Ook moet de andere sets ergens worden opgeslagen. Bij all-seasonbanden is dat niet nodig maar zo’n band vergt wel aanpassing in de zomer. Dan biedt een goede zomerband over het algemeen meer grip, tractie, een betere wegligging en een kortere remweg, dus kortom veiliger.  

Tussen banden onderling, ook binnen een bepaald seizoenstype, zitten grote verschillen in kwaliteit (=veiligheid). Welk soort band je ook kiest, zomer, winter of all-season, kies voor de betere band, de goed geteste band. Het seizoenstype alleen zegt dus nog niet alles over de prestaties of kwaliteiten die er zijn te verwachten. Check daarom vóór aanschaf de werkelijke scores die zijn opgetekend in de ANWB bandentests ANWB bandentests.

Meer informatie over winterbanden vindt u op onze website.