Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vochtig in de Aygo

Vraag gesteld door op 20 december 2021

Het valt mij op dat ik in deze auto meer last heb van vocht dan in mijn vorige 4-deurs Aygo van 10 jaar oud. In stand 2 van de luchtventilatie hoefde ik daar zelfs geen achterruitverwarming te gebruiken. Ik hoor altijd van andere autobezitters dat bij de airco aanzetten beslagen ramen snel verleden tijd zijn.

Op advies van mijn garage hou ik altijd de airco altijd aan en ondanks dat, is het bij vochtig weer zo, dat beslagen ramen maar moeizaam oplossen en dat de achter zijramen beslagen blijven evenals de achterruit, maar daar heb ik dan de achterruitverwarming voor. Ook heb ik alle standen van het ventilatiesysteem geprobeerd, zonder verbetering.

Hoe goed of slecht hoort de ventilatie (vochtafvoer) van deze auto te zijn? Is het gewoon dat de ventilatie prestatie van deze Aygo zelfs met airco aanmerkelijk slechter is dan de 10 jaar oudere Aygo?
Waar zit eigenlijk de afvoer van de ventilatie in de auto?

Merk: Aygo (van 22-06-20)
Type: 5-deurs 1.0 WT-i x-play
Bouwjaar: 2020
Brandstof: benzine
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft last van vocht en condens in uw Toyota Aygo. 

Ik ben bang dat de vochtproblemen veroorzaakt worden door een lekkage waardoor er vocht in de auto komt. Waterlekkage in een Aygo (en zijn tweelingbroers Citroën C1 en Peugeot 107) is een bekend verschijnsel. Water kan naar binnen dringen via afdichtingen de portieren maar ook kan er lekkage langs achterlichten, de ventilatieroosters en het derde remlicht ontstaan. Ik zou u adviseren om het tapijt onder de stoelen te controleren maar ook zeker onder het tapijt in de kofferbak te kijken. Eventueel helpt het door oude kranten onder de stoelen en in de kofferbak te leggen om op die manier te achterhalen waar het extreem vochtig wordt.       

De afvoer van de ventilatie is te vinden achter de achterbumper. Om deze te bereiken moet de bumper gedemonteerd worden. Een filmpje waar deze openingen te vinden zijn inclusief meer tips over vocht heb ik op YouTube gevonden: How to fight water leaks in the boot - Aygo, Citroen C1, Peugeot 107 footwell, przecieki - YouTube.

Het is belangrijk dat u het ventilatiesysteem niet op de circulatiestand zet. Wanneer deze stand wel aan staat zal de lucht in de auto steeds vochtiger worden.