Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Soms een benzinelucht bij koude start

Vraag gesteld door op 9 december 2021

Als de auto lang heeft stil gestaan en ik start de auto, dan ruik ik even een benzinelucht. De ene keer sterker dan de andere keer. Ik ben bij de garage geweest, maar die kan geen lek vinden. Wel zeggen ze dat de katalysator binnenkort vervangen moet worden.

Wat is er aan de hand en klopt het wat de garage zegt? Hij zei dat de katalysator al oud was. (Er zit een toyota exemplaar in, dat zou betekenen dat hij al heel oud is)

Merk: Peugeot
Type: 107
Bouwjaar: 2008
Brandstof: Euro95
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U ruikt soms een benzinelucht bij koude start en vraagt zich af wat de oorzaak hiervan kan zijn. 

De lucht die u ruikt kan afkomstig zijn van een benzineleiding die zweet of misschien van een heel klein lekje in de uitlaat. 

De katalysator is een deel van de uitlaat en wanneer deze door ouderdom lekt kan dit de oorzaak zijn van de lucht. Het is erg onwaarschijnlijk dat de katalysator door de leeftijd minder goed werkt en u hierdoor een benzinelucht ruikt.

Mijn advies is dat de garage alle benzineleidingen in de motorruimte grondig naziet en van aansluitingen de rubberen afdichtingen preventief vervangt. Is na deze reparatie nog steeds soms een benzinelucht aanwezig dan moet gecontroleerd worden of de in de uitlaat wellicht een kleine scheurtje zit wat alleen gassen door laat wanneer deze koud is.