Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snow socks toegestaan in Oostenrijk en Zwitserland

Vraag gesteld door M. van Hensen van Uningen op 21 december 2021

Op de site / anwb winkel staat dat sneeuwsokken nog niet officieel zijn toegestaan als sneeuwkettingen in Zwitserland en Oostenrijk, wel in Frankrijk. Nu zie ik op andere sites die sneeuwsokken verkopen dat sinds eind vorig jaar sneeuwsokken ook officieel goedgekeurd zijn in Oostenrijk en Zwitserland.
Wat is nu de juiste informatie?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de Snow- of Autosock is toegestaan in Oostenrijk en Zwitserland.

Het is inderdaad zo dat de Autosock in Frankrijk een geaccepteerd alternatief is voor de traditionele ketting. Voor Zwitserland geldt sinds 1 december 2020 dat bepaalde sneeuwkettingen van textiel (met certificaat KD-0454/20) je mag gebruiken als alternatief voor gewone sneeuwkettingen. De Autosock is inderdaad gecertificeerd volgens deze Zwitserse norm en een legale vervanger voor de ketting.

Voor Oostenrijk geldt dat wanneer sneeuwkettingen verplicht worden gesteld met een bord, het niet toegestaan is om sneeuwsokken van textiel of andere wegrijhulpen (Anfahrhilfen) als alternatief voor sneeuwkettingen te gebruiken, tenzij de Anfahrhilfe voldoet aan ÖNORM V5117. De Autosock voldoet echter aan de ÖNORM V5121 en is géén toegestaan alternatief bij het verplicht voeren van een sneeuwketting.

 

Reacties

G. van Dooren

Auteur - 4 maart 2023

Voldoet Husky Textiel Sneeuwsok Maat L ook aan de norm KD-0454/20? Ik kan dit nergens achterhalen.

Jos

Auteur - 6 maart 2023

De betreffende Zwitserse norm kom ik niet in de specificaties van het product tegen. Wel de Europese EN 16662-1 norm en zal dat in Zwitserland ook erkend worden als een toegestane vervanger voor een ketting. Ik wil wel benadrukken dat een dergelijke kunststof 'autosok' vooral een wegrijhulp is. Langdurig en intensief gebruik is voor een dergelijk product niet weggelegd. Dan is en blijft de traditionele sneeuwketting duidelijk een betere keuze.