Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oorzaak waterlekkage in de auto

Vraag gesteld door op 8 december 2021

Er is sprake van lekkage, vocht bij passagiersstoel op de grond enkel tijdens de koude maanden bij gebruik airco/verwarming.

Vorig jaar dacht ik nog inregenen omdat het probleem “verdween” en de motor niet oververhit raakte, geen waarschuwingslampjes o.i.d. Zag nu dat koelvloeistof laag stond, bijgevuld en vervolgens weer natte vloer. Waar denkt u dat het probleem zit?

Merk: Ford Ka
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij gebruik van de kachel of airco merkt u dat er sprake is van een lekkage voor de passagiersstoel.

Het noodzakelijk bijvullen van het koelwaterreservoir zou kunnen duiden op een lekke kachelradiateur die feitelijk achter het dashboard is gehuisvest. Een lekkage kan inderdaad een natte vloer opleveren. Vaak is deze lekkage ook te herkennen aan de karakteristieke zoetige geur van koelvloeistof, zeker wanneer de kachel op ''warm'' staat en de kachelradiateur warmte moet afgeven.

Een andere mogelijke oorzaak zou de afwatering van van airco condenswater kunnen zijn. Dit wordt in de regel middels een slangetje door de bodemplaat naar buiten afgevoerd. Dat zijn de bekende plasjes water die je op zomerse dagen vkk onder een auto op straat ziet liggen. Het kan in uw geval zijn dat er iets mis is met die afwatering en het in het interieur sijpelt. 

De laatst genoemde oorzaak is het simpelst. Vaak is het slangetje uit de bodemplaat geschoten of los geraakt. Dat valt snel te herstellen. Betreft het tóch een lekkage van de kachelradiateur dan is vernieuwen de enige duurzame optie. Dat is in de regel wel een aardige klus. Uw garage kan het koelsysteem onder druk zetten en misschien visueel vast stellen of de kachelradiateur lekt. Vraag wel vooraf naar de herstelkosten. Die kunnen dus best hoog zijn gezien deze toch redelijk arbeidsintensieve klus.