Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Metalig rammelend geluid bij het voorwiel: wat kan het zijn?

Vraag gesteld door op 13 december 2021

Sinds kort hoor ik een metalig rammelend geluid bij het rechtervoorwiel. Het is misschien al langer zo, maar ik hoorde het vooral toen ik met open raam langs een muur reed, vanwege de weerkaatsing was het heel goed te horen. Het is er echter niet altijd, of in ieder geval niet altijd even duidelijk/luid.

Ik reed toen langzaam, het geluid lijkt niet afhankelijk van de snelheid te zijn, bij hogere snelheid hoor ik het niet goed, maar kan ook vanwege de wind zijn. Als ik de oprit oprij (heel langzaam), hoor ik het geluid ook weerkaatsen tegen de muur, het stopt pas als ik helemaal stil sta (motor draait dan stationair), maar de frequentie van het geluid lijkt niet afhankelijk van de rijsnelheid.

Een van mijn kinderen omschreef het, alsof iemand aan het zagen is met een cirkelzaag, rammelende blikjes, zo zou je het ook kunnen noemen.

Het lijkt uit de buurt van het rechter voorwiel te komen, maar kan misschien net zo goed iets zijn wat er vlak achter zit. Nog niet bij de garage geweest, is een oude auto.

Merk: Ford
Type: Galaxy
Bouwjaar: 2003
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 116

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U hoort een geluid bij het rechtervoorwiel. Misschien dat de ankerplaat achter de remschijf iets geraakt heeft en licht verbogen is. Dan zou het kunnen dat deze soms wat rammelt tegen de remschijf. Dat kan een blikkerig geluid geven. Dat is op zich geen serieus probleem en kan eenvoudig opgelost worden.

Een rammelend blikkerig geluid kan ook afkomstig zijn van een los zittend hitteschildje. Ook een kapotte katalysator kan een rammel geven, maar die zit niet heel dicht bij het voorwiel gemonteerd. De garage zal toch uitsluitsel moeten geven. Wellicht hebben ze de boosdoener snel gevonden.