Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur druklager bij onjuist afgestelde koppeling

Vraag gesteld door op 5 december 2021

Ongeveer een maand geleden heb ik de koppeling van mijn auto laten vervangen omdat het druklager geluid begon te maken. Hierbij heb ik gekozen om iets meer te betalen voor vervanging bij de dealer vanuit de veronderstelling dat zij expert zijn in mijn auto.

Bij het ophalen van de auto viel mij op dat de koppeling erg hoog aangreep, omdat dit verder niet storend was heb daarom ik hier verder niet meer bij stilgestaan.

Ruim een maand en 3500km na vervanging van de koppeling merkte ik bij een koude start dat het geluid wat het vorige druklager maakte weer terug kwam. In het begin was dit alleen bij een koude start (verhoogd toerental) te horen, maar binnen een week was dit ook tijdens het rijden en warm stationair draaien duidelijk merkbaar. Aard van het geluid: constant aanwezig rammelend/ schurend geluid bij lopende motor en direct weg bij zeer lichte druk op het koppelingspedaal.

Daarom toch maar weer een afspraak gemaakt bij de dealer. Bij inspectie bleek dat de koppeling inderdaad te weinig vrije slag had, waardoor het druklager constant meegedraaid heeft met de motor. Dit was een fout van de monteur.

De dealer heeft de koppeling opnieuw afgesteld, waardoor het lager niet meer constant meedraait en het geluid dus weg is. Toch maak ik mij zorgen om de verdere levensduur van dit lager, gezien de mishandeling die het te verduren heeft gehad en het geluid wat daaruit gevolgd heeft (dit lijkt mij op een speling/ slijtage te duiden). Daarom heb ik de dealer gevraagd het lager onder coulance nogmaals te vervangen, gezien het een fout van de monteur was. Helaas geven zij hier geen gehoor aan, omdat 'het geluid nu weg is'. Het geluid van het lager is heel af en toe kort te horen bij het intrappen van de koppeling en wanneer deze bijna helemaal weer losgelaten is.

Nu is mijn vraag: zijn mijn zorgen over de levensduur van het lager terecht? En ben ik onredelijk als ik van de dealer verlang dat zij het druklager (deels) onder coulance vervangen?

Merk: kia
Type: Picanto
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 86

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Onlangs is de koppeling vervangen van uw Kia Picanto maar bleek de aftelling onjuist te zijn met een hoorbaar druklager als gevolg.

Ik begrijp uw argwaan omdat de koppeling destijds ook is vervangen vanwege dit bijgeluid. Het mag duidelijk zijn dat de garage bij het vervangen én afstellen van de koppeling een steek heeft laten vallen. Slordig dus maar formeel moet de garage de kans krijgen dit te herstellen. En zolang het bijgeluid weg is en de koppeling verder naar behoren functioneert, heeft de garage aan zijn verplichtingen voldaan.

Ik begrijp heel goed dat u preventief min of meer liever had gezien dat het druklager wederom zou zijn vervangen. Maar gezien de intensieve ingreep zal de garage dat niet doen wanneer alles het nu zonder klachten gewoon doet, en kunt u het om die reden ook niet afdwingen. Dat ik begrip heb voor uw zorgen wil ik zeker beamen. Maar de garage is niet verplicht gehoor te geven aan uw verzoek en bent u in die zin dus kansloos.

U zou wel aan de garage kunnen verzoeken de garantie op specifiek het druklager te verlengen. Dus wanneer het druklager bij normaal gebruik tóch ineens hoorbaar gaat worden, bijvoorbeeld binnen twee jaar, u met terugwerkende kracht toch een beroep kunt doen op garantie. Misschien dat de dealer zo sportief is om daarin mee te gaan.