Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lampje van open achterklep brandt

Vraag gesteld door S. Vlaanderen-Kruysifix op 17 december 2021

Het waarschuwingslampje dat mijn achterklep nog open is blijft branden als het contact uit is. Het lampje gaat uit als ik de motor start. Ook gaat af en toe ook mijn alarmsysteem zonder reden af.

Merk: Kia picanto
Bouwjaar: 2008
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1.0

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Bij uw Picanto brandt het lampje van een open achterklep niet terecht.

Wanneer het waarschuwingslampje van de achterklep ten onrechte aangeeft dat de klep geopend is zal er iets mis zijn met het slot of de bedrading hier naartoe.  In het slot is een schakelaar gebouwd, deze schakelaar geeft aan of de klep open of gesloten is. Eerst moet gecontroleerd worden of deze microswitch nog goed is. Dit kan een automonteur vrij eenvoudig vaststellen door de stekker op het slot los te nemen en te meten of de schakelaar de standen goed signaleert. Is deze microswitch in het kofferslot defect dan is het waarschijnlijk noodzakelijk om het complete kofferbakslot te vervangen. 

Werkt deze schakelaar wel naar behoren dan moet de bedrading en ook de aansluiting op de body controle module gecontroleerd worden. Hier kan best sprake zijn van water intreding wat voor verkeerde meldingen kan zorgen. Ik vermoed dat het alarm gebruik maakt van dezelfde informatie en hierdoor niet terecht af gaat. Wanneer deze valse melding verholpen is zal het alarm vermoedelijk ook niet meer af gaan.