Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kunnen er winterbanden met een andere maat gemonteerd worden?

Vraag gesteld door O. Candan op 8 december 2021

Ik heb Peugeot 306 1.6 sw bj 2002 met 185/55/15 banden. Kan ik er 175/65/14 winterbanden onder zetten en zo niet, wat is de geschikte bandenmaat?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of u winterbanden met de maat 175/65R14  kunt plaatsen in plaats van de 185/55R15.

Afrolomtrek

Wanneer er een andere bandenmaat gemonteerd wordt is het heel belangrijk dat de afrolomtrek van het wiel vrijwel gelijk blijft. Een handige omrekentabel vindt u op de site: Bandenmaat Omrekenen » Bandenmaat Berekenen » Oponeo.nl.

De afrolomtrek van uw nieuwe banden zal iets groter zijn (0.24%) wat binnen de toleranties valt en dus een prima alternatie biedt. Tevens zijn deze winterbanden één centimeter smaller wat u meer grip in de sneeuw oplevert. 

Remmen

Wanneer uw velgen van 15” naar 14” gaan is het altijd aan te raden de velg te passen op de auto voordat u er banden voor aanschaft. Dit om te voorkomen dat uw auto voorzien is van grote remklauwen die aanlopen tegen de kleinere velgen. 

Ook mag de ET waarde niet veranderen, dit voornamelijk om de wielgeometrie niet te veranderen. Wanneer andere velgen iets meer naar binnen of naar buiten staan heeft dit grote gevolgen voor het weggedrag van de auto. Uitleg over de wielgeometrie vindt u op de site van Wielgeometrie | MVWautotechniek.nl.