Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik twee all seasonbanden vóór monteren en achter zomerbanden?

Vraag gesteld door op 13 december 2021

Ik heb voor onze auto 2 nieuwe voorbanden nodig. Kan ik daar 2 all-seasonbanden opleggen en achter mijn huidige normale banden laten liggen? Onze auto heeft voorwielaandrijving.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft nieuwe voorbanden nodig. De achterbanden zijn nog niet aan vervanging toe. Het is wettelijk toegestaan om met een combinatie van allseasonbanden en zomerbanden te rijden, maar we moeten dat sterk afraden.

Verschillende banden met verschillende eigenschappen levert door het verschil in grip tussen de voor- en achterwielen een onvoorspelbaar weggedrag op. De achterbanden hebben namelijk een cruciale functie bij de wegligging en stabiliteit van de auto.

In winterse omstandigheden bij gladheid kan door de geringe (zijdelingse) grip van de zomerbanden die op de achteras liggen, de stabiliteit van de auto in gevaar komen. De auto wordt op sneeuw en ijs erg gevoelig voor een achterwielslip, oftewel het uitbreken van de achterkant. Dat is een lastig te corrigeren slip en al helemaal bij gebrek aan grip. De ingrepen van een eventueel aanwezig ESP zullen vanwege het gebrek aan grip ook nauwelijks doel treffen. Ook andere combinaties zoals winterbanden met all-seasonbanden of winterbanden met zomerbanden zijn niet aan te raden.