Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik een turbo monteren?

Vraag gesteld door X. Sluijters op 23 december 2021

Ik heb een Kia Picanto 1.0 uit 2012 in mijn bezit. Overigens super blij mee natuurlijk.
Standaard heeft deze auto 69pk nu heb ik deze laten kunnen chippen tot 80pk. nu merk ik hier alleen iets van boven de 4000 touren. Onderin dus helemaal geen verscheel. wat extra trekkracht is op de snelweg soms wel handig.

Nu is mijn vraag of het kan en verstandig is, hier een turbo aan toe te voegen. Kan het blokje het aan?

Merk: Kia
Type: Picanto
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 69

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of u het vermogen van de auto kunt verbeteren door het monteren van een turbo.

Een turbo geeft een motor meer lucht. Hij voert de benodigde lucht onder (over)druk aan, daardoor krijgt de motor meer zuurstof en kan er meer brandstof volledig verbranden. Het gevolg: betere motorprestaties bij een gelijkblijvende cilinderinhoud.

De turbo is dus in staat de motor meer trekkracht te geven dat al bij een lager toerental beschikbaar komt. De turbo is wel een high-tech onderdeel en wanneer deze op een auto gebouwd wordt die origineel geen turbo had zijn er meer aanpassingen noodzakelijk. Dit maakt zo’n aanpassing niet eenvoudig en tevens zijn dit soort modificaties niet vrij van storingen. U zou dit dus echt door een professioneel bedrijf moet laten doen. 

Natuurlijk heeft het toevoegen van een turbo en hierdoor meer vermogen halen uit een auto motor ook consequenties voor de levensduur van de motor. Wanneer een professioneel tuningsbedrijf dit doet ben ik niet bang voor nadelige gevolgen. Ik ben er echter bang voor dat de kosten zo hoog zullen zijn dat u er ook voor kunt kiezen om een andere auto aan te schaffen die het gewenste vermogen heeft. 

Zie het volledige artikel uit de Kampioen.