Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een mechanische storing aan het VANOS-systeem onschuldig?

Vraag gesteld door op 13 december 2021

Vorige maand een nette BMW X5 opgehaald bij de verkopende garage, met garantie. Nu bij mijn eigen garage auto laten uitlezen. Een storing viel direct op: error code 2A87 VANOS-magneetventiel uitlaatnokkenas. Wat volgende mij kan betekenen dat de de aansturing van de motor misschien niet optimaal functioneert.

Ik heb de verkopende garage laten weten dat ik het gek vindt dat zij deze storing bij de beurt en verkoopklaar maken niet hebben opgemerkt. Zij geven aan dat deze storing helemaal niets hoeft te betekenen. En dat zolang er geen storing op het display wordt weergegeven er waarschijnlijk niets aan de hand is.

Ik vind dit toch een beetje vreemd. En twijfel of ik gewoon moet doorrijden of toch moet aandringen op inspectie en eventueel reparatie (onder de garantie). Wat zou jullie advies zijn in deze situatie?

Merk: BMW
Type: X5 xDrive 3.0i
Bouwjaar: 2009
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 272
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Na uitlezen van het storingsgeheugen van uw BMW blijkt er foutmelding zijn gegenereerd. De garage waar u de auto heeft gekocht geeft aan dat de storing niets hoeft te betekenen. Dat vind ik wel een opvallend standpunt, want een opgeslagen storing betekent namelijk altijd íets. Het kan een oude storing zijn die niet is gewist, maar het kan ook dat er daadwerkelijk een storing is aan het VANOS systeem dat de variabele kleptiming regelt.

De auto kan ermee doorrijden maar zal niet de prestaties leveren die u er van mag verwachten. Het is een mechanisch systeem dus er kan sprake zijn van slijtage. Ook een juiste oliedruk is belangrijk voor de goede werking van het systeem. Er worden vaker storingen gemeld met VANOS, het blijkt een gevoelig onderdeel.

Van uw leverancier mag u verwachten dat ze de storing serieus nemen, onderzoek doen en een eventueel mankement onder garantie verhelpen. Mocht men de kennis zelf niet in huis hebben, er zijn bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in VANOS reparatie en revisie, zoals bijvoorbeeld Vanosrepair.