Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een importauto wel betrouwbaar?

Vraag gesteld door op 15 december 2021

Ik heb een Toyota Auris op het oog bij de toyotadealer. Toen ik het nummer bij de RDW checkte zag ik dat het een importauto was. De dealer geeft aan dat hij recent uit Duitsland is geimporteerd. Onderhoudsboekje (Duits) is aanwezig. Is het nog steeds een risico om een importauto te kopen en kan dit betekenen dat ik een lagere prijs krijg als ik hem over een paar jaar in wil ruilen?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Er wordt u een occasion aangeboden bij een dealer die langs grijze import in Nederland is gekomen. 

Er gaan veel auto's over en weer de grens over. Vaak is dat om fiscale redenen en prijsverschillen en tussen de landen lucratief. Deze auto wordt aangeboden door een merkdealer. Natuurlijk is gezonde argwaan bij een importauto op z'n plek maar de officiële dealer zal zijn vingers niet willen branden aan een dubieuze auto.

Aangezien het onderhoudsboekje aanwezig is, is de kilometerstand te herleiden. 
Via de tellerstandhistorie van de RDW (voorheen Nationale Auto Pas) gaat dat voor de periode dat de auto in het buitenland heeft gereden niet lukken, want de registratie gaat pas in op het moment dat de auto in Nederland in gebruik is genomen. Op een importauto rust dan al gauw de (terechte of onterechte) verdachtmaking van een teruggedraaide teller. Dat kan een reden zijn om minder te willen betalen voor een auto die in het buitenland heeft gereden, en dat kunt u gaan merken bij de inruil. Aangezien u de historie kunt aantonen door middel van een onderhoudsboekje zal dit veel minder van belang zijn.