Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Het rode olielampje gaat soms branden

Vraag gesteld door M. Steinhorst op 8 december 2021

Ik rijd nu een polo 9n uit 2002 en hij verbruikt wat olie en af en toe gaat uit het niks het olie lampje aan ook al zit er genoeg olie in als het lampje brand hoor je niks en rijd hij nog steeds goed.

Ik vul nu steeds bij met 5w30 maar kan ik de stap maken tegen het olie verbruik naar 5w40 of zelfs 10w40?

En is de kans dat het olie lampje uit blijft er ook dan of heeft dit een andere oorzaak. Dit model heeft hydraulische klepstoters en als daar niet genoeg olie bij komt hoor je ze heel veel maar als het olie lampje brand hoor je die niet dus dan z ik zeggen dan is de druk en hoeveelheid olie goed.

Merk: Volkswagen
Type: Polo
Bouwjaar: 2002
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 75pk
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraag zich af of u dikkere olie kunt bijvullen om ervoor te zorgen dat het oliedruklampje uit blijft. 

Bij uw auto is 0W30 of 5W30 voorgeschreven. Het is dan ook altijd te adviseren om u aan de voorschriften van de fabrikant te houden. Wanneer het rode oliedruklampje af en toe aan gaat dan registreert de oliedruksensor op dat moment niet voldoende oliedruk. Dit kan worden veroorzaakt door een te laag olieniveau maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken. U kunt het olieniveau controleren en indien nodig bijvullen. Is hiermee het af en toe branden niet opgelost dan zal een diagnose door de garage gesteld moeten worden. Het gebruik van motorolie met een andere viscositeit zal zeker niet tot een oplossing leiden. 

Als eerste kunt u de garage vragen om de oliedruksensor te vervangen. Mocht dit niet tot de gewenste oplossing leiden dan zijn er nog mogelijkheden als vervuiling in het carter, te lage druk door bijvoorbeeld een defect in de pomp of een inwendige lekkage waardoor de druk weg kan lopen. Om dit vast te stellen is meer tijd en kunde nodig. 
Om zeker te zijn van de functie van de verschillende waarschuwingslampjes hebben we een uitleg op onze site.