Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Helpt injectiereiniger als motor hapert bij stationair draaien?

Vraag gesteld door H. Leenaars op 13 december 2021

Mijn auto is 23 jaar oud pas goedgekeurd met beurt. Loopt prima alleen stationair hapert ie wat, bougies zijn doorgemeten en volgens monteur iets met kleppen, maar te duur voor zo een auto. Zou injectorreiniger kunnen helpen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw auto heeft een respectabele leeftijd en kwam goed door de APK. De motor hapert als deze stationair draait. Volgens de monteur is er 'iets met de kleppen'. U vraagt of injectiereiniger kan helpen.

Mocht vervuiling inderdaad de oorzaak zijn van het slecht stationair draaien, dan is reiniging de oplossing. Injectiereiniger reinigt echter de injectoren. Ook die kunnen vervuild zijn, dus dat is te proberen. Vervuilde kleppen kunnen handmatig worden gereinigd. Daarvoor moet de cilinderkop eraf en dat is arbeidsintensief, dus duur. Bij chemische reiniging of granulaatreiniging kan de cilinderkop op zijn plaats blijven zitten, alleen het inlaatspruitstuk moet worden gedemonteerd. 

Maar eerst moet worden vastgesteld wat er precies mankeert aan de kleppen. Er kan namelijk ook iets anders aan de hand zijn, zoals vergaande slijtage aan de kleppen waardoor de kleptiming niet meer optimaal is. De informatie die u van de garage krijgt (iets met de kleppen, te duur voor zo'n auto) vind ik erg summier. Ik zou dus eerst verdere informatie vragen. Wellicht kan het euvel tegen een redelijke prijs worden opgelost, maar in ieder geval weet u dan wat er precies aan de auto mankeert. Dan is ook te zeggen of reiniging de oplossing is.