Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geen wegenbelasting betalen bij verblijf van 6 maanden in het buitenland mét auto

Vraag gesteld door L. Staal op 21 december 2021

Ga naar buitenland 6 maanden met mijn auto. Wil dan hier geen wegenbelasting betalen, want rijdt niet in Nederland. Schorsen is geen optie want auto rijdt wel. Wat zijn de mogelijkheden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U gaat met uw auto 6 maanden naar het buitenland en u vraagt hoe u gevrijwaard kan worden van wegenbelasting.

Motorrijtuigenbelasting is een indirecte belasting die onder meer in Nederland wordt geheven op het bezit van een motorvoertuig jonger dan 40 jaar. Het is dus een houderschapsbelasting. In de volksmond wordt dit nog steeds wegenbelasting genoemd. De motorrijtuigenbelasting wordt echter al geruime tijd niet meer gebruikt voor alléén wegenonderhoud maar wordt veel breder ingezet.

Dus feitelijk betaalt u deze belasting wanneer u een motorrijtuig op uw naam heeft staan. Ook wanneer u niet rijdt of buiten onze landgrenzen, dus ontkomt u er niet aan om aan deze fiscale verplichting te voldoen. Ik wil nog aanvullend aangeven bij uw verzekeraar te informeren hoe lang u aan één stuk in het buitenland mag zijn met uw auto. Vaak zit daar ook een restrictie aan vast óf de verzekeraar wil dat graag van te voren weten. Maar géén gebruik maken van de Nederlandse infrastructuur houdt niet in dat u dan niet meer MRB plichtig bent.