Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische auto aan laadpaal laten tijdens langdurige afwezigheid?

Vraag gesteld door H. Roefs op 13 december 2021

Onze EV moet drie maanden in de winter buiten staan terwijl wij overwinteren in Spanje. Om de tractie-accu op peil te houden wil ik de EV continu aan onze huislaadpaal hangen. Waar moet ik op letten, aannemende dat het batterijmanagementsysteem zelf het laden start en stopt. (Ik zal de max. laadstroom beperken tot 6A).

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het aan te raden is om de elektrische auto continue aan de thuislaadpaal aan te sluiten wanneer u voor 3 maanden afwezig bent. 

Wanneer een elektrische auto aan de laadpaal is aangesloten en de hoogspanningsaccu vol is, schakelt het laden af en zal niet weer opnieuw beginnen. Het laden zal dus niet opnieuw starten indien de accuspanning daalt. Het voegt dus niets toe om de laadkabel aangesloten te laten. Sterker nog; omdat de laadpaal wel met de auto zal blijven communiceren is de kans groot dat de 12V accu na een aantal dagen/weken uitgepunt zal zijn. 

Nu heeft de hoog voltage accu weinig last van degradatie en hierom is het niet te verwachten dat hiervan de spanning sterk daalt. Wanneer u de auto weg zet dan het liefste met een spanning tussen de 60% en 80% en indien mogelijk binnen zodat de temperatuur redelijk constant blijft. Hierbij adviseren wij om de 12V accu los te koppelen en deze na thuiskomst 100% te laden voordat de auto in gebruik wordt genomen.