Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Draadbreuk kabelboom: kosten 500 euro. Kan ik aanspraak maken op coulance?

Vraag gesteld door T. Grondsma op 12 december 2021

Mijn auto wilde niet starten. Wegenwacht kon het niet verhelpen dus op de autoambulance naar de dealer. Het bleek een defect in het alarm te zijn waardoor de startonderbreker was geactiveerd, veroorzaakt door een draadbreuk. De kosten bedragen 500 euro. Is dit terecht voor een auto van deze prijsklasse, leeftijd en kilometrage (93863) of vind U dat ik aanspraak kan maken op enige coulance?

Merk: Volvo
Type: XC 90 T8
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Benzine/Hybride
Motorvermogen: 400
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw Volvo XC90 heeft een draadbreuk in de kabelboom. Ik lees dat het wel eens vaker voorkomt en dat de breuk ook te repareren is door middel van solderen en goed isoleren. Dat zal een stuk goedkoper zijn dan een nieuwe kabelboom, maar dan moet de locatie van de breuk wel bekend zijn. Dat is een kwestie van doormeten, maar soms is de breuk lastig te vinden.

De leeftijd van circa 6 jaar is met betrekking tot coulance niet heel erg gunstig. Meestal houdt dat na 4 jaar wel op. Anderzijds mag u van een kabelboom een langere levensduur verwachten dan 93.000 km en 6 jaar. Bovendien kan de levensduur niet worden verkort door toedoen van de gebruiker(s) van de auto.

Ik zou voorstellen of reparatie een optie is. Mocht de kabelboom toch moeten worden vervangen dan zou ik de rekening onder protest betalen en uw klacht schriftelijk kenbaar maken. Volgt u hiervoor ons stappenplan. Mocht uw verzoek worden afgewezen dan zou u dit nog kunnen voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.