Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Demonteren van de bougies lukt niet

Vraag gesteld door op 10 december 2021

Ik wil zelf de bougies vervangen vd Opel corsa uit 2005. Alleen de bougies zitten erg vast en er zit geen beweging in. Dus durfde ik met veel kracht te zetten, bang dat de bougies stuk gaat? Mag je W40 gebruiken of is dat niet aan te raden? Graag advies.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt de bougies van de Corsa vervangen maar deze zitten vast. 

De bougies moeten met het juiste aanhaalmoment worden vastgezet, in dit geval is dat 25Nm. Wanneer dit in het verleden is gebeurd of de bougies misschien al heel lang gemonteerd zitten kunnen ze heel erg vast zitten. Voorzichtigheid is dan wel geboden aangezien ze gemonteerd zijn in een aluminium cilinderkop en we schade willen voorkomen. 

Eventueel is kruipolie als WD40 geen probleem. Ik zou adviseren om de bougies is te spuiten met kruipolie en een paar uur te wachten zodat de kruipolie zijn werk kan doen. Indien dit niet werkt kunt u alle restanten van de kruipolie ook weghalen en de motor warm draaien. Dit gaat het beste door een stukje met de auto te rijden. Vaak helpt de temperatuur enorm en kan het zo maar lukken dat de bougies wel los kunnen met een warme motor. 

Indien u er toch geen beweging in krijgt adviseer ik u om de auto naar de garage te brengen. Hier is de juiste kennis en het juiste gereedschap aanwezig om de bougies toch schadevrij te demonteren.