Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De contactsleutel van de V50 gaat er soms niet uit

Vraag gesteld door op 21 december 2021

Na het parkeren kan ik de sleutel niet uit het contactslot verwijderen. De auto staat in parkeerstand. Wij hebben dit nu 2 keer in korte tijd meegemaakt. In beide gevallen kwam de sleutel er na ongeveer een uur weer uit.

De monteur van de garage heeft geen idee. Misschien iets met de module van het contactslot of de versnellingspook.

Heb je een idee wat er aan de hand is?

Merk: Volvo
Type: V50 24 geartronic
Bouwjaar: 2006
Brandstof: benzine
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af wat de oorzaak kan zijn dat het contactslot de contactsleutel soms niet vrij geeft.

Op afstand is het niet mogelijk om een 100% zekere diagnose te stellen maar ik kan wel een paar suggesties geven. De contactsleutel kan alleen uit het slot genomen worden wanneer de selectiehendel van de automatische versnellingsbak in de P stand staat. Het komt regelmatig voor dat er vuil in de gleuf van de hendel komt waardoor de hendel niet volledig naar P gaat. Het lijkt dan dat hij helemaal in P staat maar de schakelaar die dit hoort te registreren herkent de P stand nog niet. Vaak helpt het dan door de auto weer te starten en de hendel met meer kracht helemaal vooruit in de P te zetten. Natuurlijk kan de garage de pook en sleuf met perslucht reinigen en de schakelaars die hierin aanwezig zijn voorzichtig smeren.

Aan de andere kant staan de contactsloten van deze auto’s ook bekend om hun slijtagegevoeligheid. Wanneer het reinigen van de selectiehendel niet helpt ben ik bang dat het slot zelf aan vervanging toe is.