Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Binnen twee weken driemaal een kapotte gloeilamp

Vraag gesteld door op 17 december 2021

Kan het zijn dat de koplampen bij het starten een piekbelasting krijgen waardoor deze kapot gaan? Ik heb in de afgelopen 2 weken al 3 lampen moeten vervangen.

Merk: BMW
Type: 316
Bouwjaar: 2002

 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of piekspanningen de oorzaak kunnen zijn voor het doorbranden van de lampen.

Ik weet niet of het steeds dezelfde lamp is die defect gaat of toch verschillende. Toeval kan je immers niet uitsluiten. Misschien dat de lampen nagenoeg gelijkwaardige aantallen branduren achter de rug hebben, en sluit ik niet uit dat binnen een paar weken steeds een andere lamp de geest geeft.

Maar zoals u terecht aangeeft kan een verkeerd afgeregelde laadspanning ook de oorzaak zijn. Het zou kunnen dat de laadspanning van de dynamo niet goed wordt afgeregeld, met als gevolg dat een gloeilamp doorbrandt. Wanneer kennelijk in uw geval dat steeds de koplampbollen zijn zou u inderdaad in die richting kunnen denken. Dan is een bezoek aan de garage wel noodzakelijk om het laadcircuit nader te laten controleren. Misschien dat de spanningsregelaar defect is en bij een té hoge laadspanning pas ingrijpt. Regelmatig defecte lampen kan dan een indicatie zijn die richting de dynamo/spanningsregelaar wijst. Maar 'meten is weten' en dat is géén ingewikkelde of tijdrovende klus.