Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bijgeluid hoorbaar en voelbaar bij het wiel

Vraag gesteld door op 22 december 2021

Het gaat om mijn betrouwbare stalenros, met 410.000km op de teller. Nu heb ik opgemerkt dat de er een bonkend geluid komt bij het voorwiel rechts, wat ook voelbaar is. Dit geluid krijg ik alleen als ik mijn wielen volledig naar links draai en langzaam rijdt. Zoals ik het begrijp zou dit bij een kogellager ook moeten gebeuren bij het gaan over een drempel maar dat is niet het geval.

Wat zou dit kunnen zijn? En kan ik er veilig mee rijden. Gezien de leeftijd is de auto niet zoveel meer waard, maar rijdt en schakelt nog perfect. Graag zou ik er namelijk nog vele kilometers mee maken.

Merk: Toyota
Type: Starlet
Bouwjaar: 1997
Brandstof: Benzine

 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw trouwe Toyota Starlet maakt het omschreven bijgeluid.

Dat lijkt bijna overduidelijk op een kapotte homokineet. Dat is een onderdeel van de aandrijfas. Met name het exemplaar bij het wiel moet bij verschillende wielstanden toch voor aandrijving zorgen. Deze homokineet koppeling zou je min of meer kunnen beschouwen als een soort polsgewricht. Inwendig kan er sprake zijn van een zekere slijtage waardoor er knakkende of bonkende bijgeluiden hoorbaar worden. Met name bij het nemen van een scherpe bocht i.c.m. snelheid en motorbelasting.

Een nieuwe homokineet met de- en montage zal bij benadering rond de 200-250 euro kosten. Uw stalen ros is op leeftijd, met een gerespecteerde aantal kilometers achter de rug. Hoewel er in dit stadium niet echt sprake is van een onveilige situatie, is gevorderde slijtage wel een feit. En dat wordt in de regel alleen maar erger en kan het op den duur wel onveilig worden óf dat de boel definitief defect raakt en de auto niet meer rijdbaar is.

Wanneer de als oer betrouwbaar bekend staande Starlet verder nog goed is, is een degelijk investering nog volstrekt gerechtvaardigd. Voor pakweg 250 euro koop je geen andere auto die er wellicht beter aan toe is dan wat u nu heeft. Dus wanneer doorrijden wenselijk is, is een nieuwe homokineet deze Starlet wel gegund. Dan is het nog een kwestie of het de linker of rechter buitenste homokineet betreft.