Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Avensis loopt hoog stationair bij koude motor

Vraag gesteld door op 14 december 2021

Ongeveer 1 maand geleden heb ik een Toyata Avensis Wagon 1.8 VVTi Linea Luna gekocht. Rijdt als een zonnetje, maar heeft nu kuren bij het begin van het rijden.
Toen de temperatuur nog tussen de 15 en 20 graden was, was er niets aan de hand, maar nu met temperaturen van 15 graden en lager begint het toerental bij starten bij ca 1600. Als ik ga rijden loopt het op naar ca 2100, wat stapvoets rijden onmogelijk maakt, om na een aantal kilometers te gaan zweven tussen de 1200 en 1400. Pas na ca 10km komt het toerental tijdens rijden op ca 1000 en bij stilstaan op ca 800 toeren. De toeren zijn muv de 800 toeren wanneer ik de koppeling intrap en de auto vrij laat rollen.
Er is door de garage naar gekeken, en er bleek een foutmelding voor de lambda bak 1 te zijn. Om uit te sluiten dat de katalysator niet goed werkte is een CO meting gedaan. Dat was goed. De bougies zijn vervangen, er bleek een oude tussen te zitten die niet goed werkte, en verder zijn de luchtmassameter en de lamdasonde vervangen. Even leek het er op dat alles goed was, maar het is nu eigenlijk erger dan dat het was.

Als ik op fora ga kijken kom ik van alles tegen, zelfs dat dit normaal is bij deze auto, maar daar wil ik vooralsnog niet aan. Hebben jullie misschien een idee wat het zou kunnen zijn?

Merk: Toyota Avensis
Bouwjaar: 2005
Brandstof: benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw Toyota loopt hoog stationair bij een koude start en u vraagt zich af wat hier de oorzaak van kan zijn.

Alleen door de auto te meten kan met 100% zekerheid gezegd worden wat de oorzaak is. Dat het toerental hoger ligt tijdens de opwarmfase is normaal echter die opwarmfase hoort slechts heel kort te duren (zo’n 2-3 minuten). Dit om het milieu te sparen natuurlijk. 
Er zijn naar mijn mening twee zaken die als eerste gecontroleerd dienen te worden;
•    De motortemperatuursensor, geeft deze de juiste temperatuur door aan de motorregelmodule?
•    Het gasklephuis, is deze schoon en gangbaar zodat de gasklep vrij kan bewegen? 
Dit zijn zaken die het stationaire toerental regelen en wellicht kan de garage hier een afwijkende waarde in vaststellen.