Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto trekt scheef met winterbanden

Vraag gesteld door op 15 december 2021

Mijn Kia C’eed trekt na het monteren van nieuwe winterbanden naar rechts. Op de zomerbanden en op de oude winterbanden was dit niet het geval. De garage heeft gekeken naar de uitlijning, maar hier was geen probleem te vinden. Ook is geen probleem met de remmen of wiellagers.

Omdat het probleem zich alleen voordoet met de nieuwe winterbanden geeft de garage aan dat het in de banden moet zitten. Hebben jullie dit wel eens gehoord/meegemaakt? De partij die de winterbanden heeft geleverd en gemonteerd stelt dat het onmogelijk in de banden kan zitten.

Het zijn vier nieuwe Dunlop Winter Response 2 banden op lichtmetalen velgen (een aparte set voor de winterbanden. De zomerbanden liggen op andere lichtmetalen velgen). De banden zijn na montage gebalanceerd en tonen aan de buitenzijde geen gebreken.

Merk: Kia
Type: C’eed
Bouwjaar: 2010
Brandstof: Diesel

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw auto trekt naar rechts met de winterbanden en u vraagt of dat iets is wat wel vaker gebeurt.

Wat u omschrijft is zeer ongebruikelijk. Bij nieuwe banden heb ik het nog niet eerder meegemaakt, deze kunnen immers nog niet scheef zijn afgesleten.  U zou als eerste kunnen kijken wat er gebeurt wanneer u de banden wisselt; achteras en vooras of wanneer dat niet helpt links met rechts. Ook zou de garage nog kunnen controleren of de banden goed om de velg zijn gemonteerd, dus met inachtneming van evt draairichting óf 'outside' in geval van a-symmetrisch profiel.

U zegt dat de banden ook op een eigen set velgen zijn gemonteerd. Weet u of de specificaties van de velgen overeenkomen? Dan heb ik het met name over de ET waarde. Een kleine afwijking in de ET-waarde kan zorgen voor een heel ander weggedrag. 

Eventueel zou de garage de winterbanden ook eens kunnen monteren op de velgen waar de zomerbanden op zitten zodat u kunt ervaren of het weggedrag net zo is als bij de zomerbanden.