Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All-seasonbanden in Frankrijk toegestaan i.c.m. Autosocks

Vraag gesteld door A. Snoei op 19 december 2021

Onder mijn Honda Hybrid zijn 2 jaar geleden all-seasonbanden gemonteerd met de specificatie: 185/60R 15 Michelin CrossClimat 88V TL XL 3MPSF M+S. Vraag 1: Mag ik tijdens de wintersportvakantie in Frankrijk (februari 2022) voor mijn banden Autosocks ipv sneeuwkettingen gebruiken? Ik heb via uw site de Autosock High Performance 600 gevonden a € 59,95. Als ze gebruikt mogen worden is mijn keuze dan juist?
2e vraag: Hoe kom ik aan een milieusticker voor Frankrijk en wat zijn de kosten? Het Service Center gaf aan dat deze sticker voor Frankrijk nodig is!

Merk: Honda
Type: Jazz Hybrid Elegance
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1400cc
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Voor wintersport activiteiten vraagt u of het aldaar is toegestaan gebruik te maken van Autosocks i.p.v. de traditionele sneeuwketting.


Sneeuwkettingen in Frankrijk

  • Verplicht in winterperiode in bepaalde zones - Vanaf 1 november 2021 ben je in de berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) verplicht om in de winterperiode van 1 november t/m 31 maart sneeuwkettingen in de auto te hebben tenzij je op winterbanden rijdt. Een overtreding van deze nieuwe winterregels wordt echter pas vanaf 1 november 2022 beboet. Sneeuwkettingen van kunststof of textiel (sneeuwsokken) zijn ook toegestaan, mits ze aan de wettelijke eisen voldoen. Voor Frankrijk is het gebruik van Autosock als vervanger van de ketting toegestaan.

Banden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake) en daarnaast de aanduiding M+S (M&S, MS) worden als winterbanden beschouwd. Banden met alleen de aanduiding M+S worden ook getolereerd. De ANWB adviseert banden te gebruiken waarop zowel de aanduiding M+S als het sneeuwvloksymbool (3PMSF) worden aangegeven. Hoewel we voor wintersport gerelateerd weer duidelijk winterbanden prefereren mag u wel feitelijk zo rijden en voldoen uw banden aan de eisen. Ook de Autosocks dus.

Zie voor het volledige verhaal onze pagina Winterbanden en sneeuwkettingen in Frankrijk