Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zijn winterbanden uit de VS onder mijn van oorsprong Amerikaanse auto in Duitsland toegestaan?

Vraag gesteld door op 25 november 2021

Het gaat om een auto die uit de Verenigde Staten is geimporteerd en in Nederland is toegelaten (heeft nu een Nederlands kenteken). De auto heeft Amerikaanse winterbanden ("Pirelli Winter") maar daar staat geen sneeuwvlokje op (alleen maar het woord "winter". Mag ik met deze winterbanden naar Duitsland (München) rijden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U geeft aan dat deze winterbanden niet het z.g. 3PMSF heeft maar ''winter'' als opschrift.

In Duitsland geldt dat winterbanden moeten zijn voorzien van het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake). Ook oudere winterbanden die vóór 1 januari 2018 zijn gefabriceerd en alleen de aanduiding M+S hebben, worden nog tot en met 30 september 2024 beschouwd als winterbanden.

Dus de belangrijkste wedervraag is of M+S wél als aanduiding op de wang van de band staat. Dan voldoet u nog aan de huidige regelgeving. Wanneer dat niet het geval is, dan bent u min of meer overgeleverd aan de dienstdoende Duitse agent. Wanneer hij het woord "winter" meteen herkent als geschikt en goed bevonden, dan kunt u zo gerust rijden. Wanneer de betreffende agent toch écht het verlossende M+S wil zien, dan zou hij weleens op zijn strepen willen gaan staan.

En zeker wanneer de productiedatum van deze banden van ná 1 januari 2018 blijkt te zijn. Dan kan hij óók weleens naarstig op zoek willen naar het sneeuwvloksymbool. Maar misschien dat het woord ''winter'' meteen groen licht geeft. Het is dus een lastige inschatting omdat het een beetje afhangt van de interpretatie bij een eventuele controle.