Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wel of geen bandenwissel naar winterbanden bij huidige temperaturen

Vraag gesteld door I. Stroosnijder-Willemier Westra op 24 november 2021

De afgelopen twee jaren heb ik eigenlijk voor "Jan hen"  met mijn winterbanden gereden daar de temperatuur amper boven de 7 graden kwam. Nu twijfel ik om ze te laten wisselen. Volgende week paar dagen 3 a 4 graden maar dan weer hoger tot zelfs boven de 10. Ik ga nooit naar het buitenland heb een Smart. Advies alsjeblieft. Wel of geen banden wissel? Of zeg je: stop met dat geneuzel en neem een keer hoede all season banden...

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt zich af of bij buitentemperaturen van soms moeiteloos 10 graden het wel wenselijk is de winterbanden te laten monteren.

De afwegingen
Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/h kan een auto met zomerbanden op droog wegdek binnen 12 meter stilstaan. Maar een auto met winterbanden heeft onder dezelfde omstandigheden zo'n 14 à 15 meter nodig.

Ik begrijp dus uw twijfel wel maar voor de komende 14 dagen zal de maximum temperatuur overdag toch wel onder de 10 graden blijven, met misschien heel soms lokaal vorst aan de grond. Als geheugensteuntje hanteren we altijd het moment wanneer de klok naar de wintertijd gaat. Niet dat dan meteen de winterbanden eronder moeten. Wanneer het weer dan buitengewoon zacht is kan dat moment gerust opgeschoven worden wanneer de temperaturen definitief wel onder de 10 graden gaat.

Ik begrijp uw gedachten wel dat u de afgelopen twee jaar min of meer nutteloos met winterbanden heeft gereden, hoewel er weldegelijk enkele witte dagen waren met winterse neerslag waar een zomerband duidelijk tekort schiet. Maar wat mij betreft is deze keuze tóch verstandig geweest. De nadelen bij dat soort temperaturen zijn niet in verhouding met de voordelen wanneer winterbanden plotseling wel wenselijk zijn. Dus bij vrij spontaan winters weer of nachtvorst, die je in de vroege ochtend je nog weleens onaangenaam kan verrassen.

Baadt het niet, dan schaadt het niet
In deze periode lijken winterbanden nog overbodig maar preventief toch wel het moment om montage te gaan plannen. Een klein beetje onder het mom 'baat het niet, dan schaadt het niet'. Maar wanneer u van het 'geneuzel' af zou willen dan past uw gebruik én auto prima bij een goede all seasonband. Het gaat u immers niet om wintersportactiviteiten en heeft uw Smart een bescheiden bandenmaatje. Dan is voor u een all seasonband een geschikt alternatief om zónder bandenwissel het gehele jaar goed uit de voeten te kunnen. Ook wanneer Nederland zo nu en dan tóch wit kleurt.