Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat zijn de mogelijke nadelen bij het rijden op CNG

Vraag gesteld door op 18 november 2021

Ik overweeg een Volkswagen Caddy 2.0 Ecofuel Life Combi te kopen, op CNG. Dit i.v.m het zuiniger en schoner rijden met de auto. Mijn vraag is of dit een goede keuze is, gezien de toekomst en dat het gebruik van aardgas eerder ontmoedigt wordt dan gestimuleerd. Graag zou ik nog eventuele nadelen, die nu (anno 2021/2022) aan het licht zijn gekomen, willen weten. Dit omdat ik overwegend gedateerde informatie op internet kan vinden.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een VW Caddy op aardgas en u vraagt zich af of dat een een goede keuze is.

De uitstoot is inderdaad minder schadelijk dan die van diesel en benzine en is de prijs nog altijd een stuk gunstiger dan een litertje diesel of benzine. En thuis afvullen is ook nog een mogelijkheid want een nadeel is dat de verkrijgbaarheid relatief beperkt is.

Een feit is wel dat de overheid het gebruik van aardgas om daarop te rijden zoveel mogelijk ontmoedigt. De motorrijtuigenbelasting is voor LPG- en CNG-auto's hetzelfde en is hoger dan de belasting op benzinevoertuigen. Er is wel een lagere benzine accijns van toepassing maar een blik in de toekomst laat eigenlijk geen enkel signaal zien dat een gunstiger CNG beleid van de overheid in de maak is. De inzet is al ruimschoots gemaakt richting volledig elektrisch en verklaart ook wel waarom op dit moment alléén de Skoda Octavia nog nieuw op aardgas geleverd wordt.

Op zich is er echter met uw keuze niks mis, maar een fiscaal aantrekkelijk beleid gaat er van de overheid dus echt niet inzitten. Dat is inmiddels wel een gepasseerd station.